Taalcoaching voor Oekraïners
Nederland leeft mee met Oekraïense vluchtelingen. Welke tips hebben wij als Het Begint met Taal voor coördinatoren en taalcoaches? Je leest het hier. Heb je tips? Meld het ons dan voegen we ze hier toe.
NEDERLANDS LEREN
Uit onderzoek blijkt dat je als volwassene een tweede taal leren het snelst leert als je taalles combineert met veel oefenen in de praktijk. Dat wil zeggen:
- Je volgt formeel taalonderwijs ven een gecertificeerd NT2-docent. Een overzicht van taalscholen vind je hier en hier.
- Je oefent de taal veel (taalcontact). Dat oefenen doe je met een taalcoach en in het taalcafé bijvoorbeeld.
Dankzij taalcoaching
- Groeit de woordenschat van nieuwkomers snel
- Krijgen zij het zelfvertrouwen om mee te doen in de samenleving
- Leren taalvrijwilligers en nieuwkomers elkaars cultuur kennen
- Vergroten ze beiden hun wereld
Let op: taalcoaching is geen vervanging van formeel taalonderwijs.
BELEID
Vluchtelingen uit Oekraïne zijn voorlopig niet inburgeringsplichtig. Ze komen in aanmerking voor het taalaanbod (formeel en non-formeel vrijwilligers, zoals taalcoaching) van gemeenten dat wordt gefinancierd vanuit de volwasseneneducatie (WEB-middelen). Per gemeente verschilt het hoe dit wordt ingericht. Dit is mogelijk afhankelijk van het aantal op te vangen vluchtelingen en het beschikbare budget. Gemeenten kunnen ook andere budgetten gebruiken voor het inkopen van taalcoaching.
Zie hier:
- Rijksoverheid: informatie over opvang, onderwijs- en werkmogelijkheden en hoe de registratie werkt binnen gemeenten.
- Tel mee met Taal: informatie over de mogelijkheden vanuit de volwasseneneducatie.
- Divosa: informatie voor gemeenten, o.a. over dat vanaf 1 augustus de wet wordt aangepast zodat de gemeenten meer mogelijkheden hebben om de Oekraïners te helpen naar beter passend werk.
- Refugee Help: het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten.
TAALCOACHING
Zoek een taalcoach en/of taalcafé
- Wil je een taalcoach bij jou in de buurt? Ga naar deze pagina en vind een taalcoach, oefengroep en/of taalcafé bij jou in de buurt bij één van de organisaties die bij Het Begint met Taal is aangesloten.
- Wil je online kletsen met een taalcoach? Meld je hier aan bij Kletsmaatjes.
Ben je een werkgever?
Wil je Oekraïense vluchtelingen (of andere nieuwkomers) aannemen in je bedrijf? De Nederlandse taal op de werkvloer spreken en begrijpen is dan van groot belang. Kletsmaatjes biedt jou als werkgever verschillende mogelijkheden, zoals Buddy's en Kletsmaatjes op de Werkvloer. Lees hier meer.
Tips voor vrijwilligers en/of gastgezinnen
- Hoe begeleid je iemand die nog geen Nederlands spreekt? Wat kun je daarin betekenen als vrijwilliger? Momenteel zijn er veel vrijwilligers die iemand uit de Oekraïne begeleiden met Nederlands leren. Als vrijwilliger kun je bij deze eerste stappen een mooie rol spelen. Wij hebben deze 6 tips voor je op een rijtje gezet!
- Ben je een gastgezin en heb je behoefte aan extra ondersteuning rondom taalcoaching? Neem contact op met één van de 200 taalcoachorganisaties bij jou in de buurt of bel of mail ons.
Materiaal voor taalcoaching
- SpreekTaal 1 is oefenmateriaal speciaal ontwikkeld voor vrijwilligers die nieuwkomers begeleiden. Het bevat onder andere een grote hoeveelheid levensechte dialogen (gratis te beluisteren) met opdrachten om te oefenen met luisteren en spreken. In de handleiding achterin lees je hoe je samen met de opdrachten aan de slag kunt. De module ‘Praten over jezelf’ kun je hier gratis downloaden.
- Kleurrijker biedt gratis materiaal: ‘Luister en leer’ is een taalprogramma dat kosteloos beschikbaar is gemaakt voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Om kennis te maken met de Nederlandse taal; alleen of met een vrijwilliger / docent.
- Prentenboeken in het Oekraïens
Zelfstudie
- Oefenen.nl is een uitgebreide online omgeving met veel gratis programma’s. Zoals het programma Taalklas.nl (A0-A2): hier vind je taaloefeningen die bestaan uit filmpjes, liedjes en opdrachten. En het programma Station Nederlands (A0-A2) 1 en 2: hier oefen je luistervaardigheid.
- Bij NT2-Taalmenu vind je handige oefeningen op verschillende niveaus.
- Bekijk televisieprogramma's op Net in Nederland
- Materialen om te gebruik in de bibliotheek
- Boeken lezen is heel goed om Nederlands te leren. Vraag een medewerker in de bibliotheek voor tips of kijk in de serie van Leeslicht.
BELANGRIJKE WEBSITES
- Pharos: informatie over welzijn en gezondheid(sklachten) bij Oekraïense vluchtelingen.
- Erasmus+: informatie over studiemogelijkheden voor Oekraïense studenten.
- Open Embassy: OpenEmbassy bouwt aan een (online) netwerk van mensen en organisaties die Oekraïners kunnen steunen die naar Nederland gevlucht zijn of juist niet terug kunnen naar Oekraïne, maar dat wel willen.
- Job on: tips, ervaringen, regelgeving, valkuilen en ervaringsverhalen van vluchtelingen uit Oekraïne die werk willen zoeken - bijvoorbeeld een webinar met informatie over hoe werken in Nederland voor Oekraïners eruit ziet.
LOKALE INSPIRATIE
- Stichting Mano in Rotterdam deelde deze nieuwsbrief en deze update na 1 maand.
- Ekklesia tipt: zoek vooral een taalvrijwilliger in het netwerk van de gastgezinnen van de Oekraïners.
- Bibliotheek Aan den IJssel heeft een themapagina op haar website, met lees/boekentips over Oekraïne (ook voor kinderen), informatie over lokale hulpinitiatieven en een Facebookgroep, en uitleg over herkennen nepnieuws.
- Taal Doet Meer heeft een aparte webpagina gemaakt.
- POI Rijnbrink deelt tips voor bibliotheken
- Bibliotheek Brummen Voorst heeft een themapagina op haar website met een link naar gratis schoolboeken voor basis- en middelbare scholen in het Oekraïens en een jeugdcollectie
- Stichting Pulse in IJsselstein vroeg vrijwilligers via een oproep op de homepagina van de website.
- Stichting Taalcoaching Capelle wees via haar nieuwsbrief de taalcoaches op het speciale inloopspreekuur in het Digi-Taalhuis wanneer een Oekraïens-sprekende vrijwilliger aanwezig is.
Foto: NetWERK-avond in Bibliotheek Z-O-U-T
Wil je aan collega-coördinatoren een vraag stellen of daarop reageren?
Neem voor advies contact op met Hanna Hosselet
Wil je op bovenstaande tips reageren? Wil je je eigen tips toevoegen om je collega-coördinatoren te inspireren?
Laat dan hieronder je commentaar achter. Of reageer op al gegeven commentaar door een collega-coördinator.
Let op: je reactie wordt getoond onder de naam van je extranet-account (meestal je organisatienaam). Voeg daarom je voor- en achternaam toe in je reactie voor een meer persoonlijke (h)erkenning.