Vluchtelingen maken graag een praatje

25 mrt, 2017

Vluchtelingen oefenen graag hun Nederlands in de praktijk maar hebben weinig contact met Nederlanders, dat blijkt uit een artikel van het AD dat afgelopen weekend verscheen. Regelmatig een praatje maken met Nederlanders is juist erg belangrijk om de taal te kunnen leren en te integreren. Het Begint met Taal brengt daarom vluchtelingen en Nederlandse taalcoaches in contact zodat zij zo snel mogelijk weer mee kunnen doen in Nederland. Wij pleiten: iedere nieuwkomer verdient een taalcoach!

Syriërs praten graag Nederlands, maar met wie?

‘Syriërs praten graag Nederlands, maar met wie?’ dat kopte het AD het afgelopen weekend. Niet alleen Syriërs vinden het jammer dat ze weinig contact hebben met Nederlanders maar ook Eritreeërs geven dit aan. Vluchtelingen willen graag Nederlanders ontmoeten om de taal en cultuur beter te leren kennen. Zo wenst de Syrische Lubna Moussa: “Wat meer plekken waar je mensen kunt ontmoeten. Want als je veel met Nederlanders kunt omgaan, is het ook makkelijker om Nederlands te leren.” Ook Ahmad Alhariri ziet contact met Nederlanders als een belangrijke manier om de taal te oefenen: “Dat kan door met Nederlanders te praten. Dat zou ik het liefst elke dag doen”

Een praatje maken met een taalcoach

Veel Nederlanders (11.000!) gaan graag in gesprek met vluchtelingen en hebben zich aangemeld als taalcoach. Taalcoaches spreken wekelijks met vluchtelingen af om de taal te oefenen, daarbij oefenen ze vooral het spreken. Dit wekelijkse contactmoment zorgt ervoor dat zij sneller de taal leren en zo makkelijker nieuwe contacten opdoen. Ook maken taalcoaches hen wegwijs in de Nederlandse samenleving waardoor zij mee kunnen doen in deze samenleving. Een migrant leert het snelst de taal wanneer hij of zij veel oefent in de praktijk, dit kan met een taalcoach maar ook met mensen op straat, in de winkel of op kantoor. Spreek daarom ook eens die Syrische buurman, Eritrese wijkbewoner of Poolse collega aan. Maak een praatje en ontdek hoe gezellig dat kan zijn!

Maak jij graag een praatje met een vluchteling of migrant? Zorg jij ervoor dat zij mee kunnen doen in Nederland? Meld je aan als taalcoach of coördinator!

Het Begint met Taal is het landelijk platform voor vrijwillige taalcoaching aan migranten. Als onafhankelijke stichting zorgt zij voor effectieve taalcoaching door taalcoaches en hun coördinatoren te voorzien van trainingen, materialen en advies.

Lees hier het volledige artikel in het AD.

Gerelateerde berichten:

De staat van de Nederlandse volwasseneneducatie
Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.