Gerrie Oosterholt (60) is in een fase van zijn leven beland waarin hij de tijd heeft. En die tijd besteedt hij graag nuttig. Als organisatieadviseur en interimmanager werkte hij voor tal van grote bedrijven. Daarnaast gaf hij parttime les bij NCOI. Maar nu is zijn werkmotto dat hij alleen nog voor een leuke klus in de benen schiet. Gerrie is Kletsmaatje voor vier nieuwkomers. Daarnaast is hij taalcoach bij de bibliotheek Teylingen.

Gerrie was vóór de Coronacrisis al taalcoach in de bibliotheek Bollenstreek in Sassenheim. “Maar in maart kwam daar een eind aan. De bieb zette niet direct in op online verder coachen. Vandaar dat ik me aansloot bij het Kletsmaatjesproject van Het Begint Met Taal. Bij online is de fysieke afstand en de techniek wel echt anders dan bij het live contact in de bieb, maar het doel blijft hetzelfde.”

Geschikt materiaal


“Skypen heeft tegenwoordig mijn voorkeur omdat je dan gemakkelijk je scherm met de ander kunt delen. Als hulpmiddelen gebruik ik onder andere NT2 TaalMenu en de Start!-krant. Dat is een krant met het laatste nieuws in eenvoudig Nederlands. En er zit ook altijd een handige vragenlijst bij. Ik heb er veel aan! En door verder te zoeken via de tips en aanwijzingen uit het materiaal van Het Begint Met Taal, kom ik weer bij ander geschikt materiaal terecht.”

Enthousiasme


Gerrie heeft bij Het Begint met Taal specifiek gevraagd om nieuwkomers met een wat hoger opleidingsniveau. “Ik denk dat er dan een betere match is in gedeelde interesse en gespreksonderwerpen. Sinds kort heb ik een vierde nieuwkomer gekregen die nog heel weinig Nederlands kent en daarbij alleen maar over een mobiele telefoon beschikt. Het is nu even zoeken naar de goede weg,” lacht Gerrie. 

Maatwerk en muziek


“Maar ik heb voor hem al een paar leuke ideeën. Ik heb iets handigs gevonden op YouTube. Dat heet Woord voor woord, van het Alfa College en ik gebruik ook een paar ‘Je kan me wat’-oefeningen uit het NT2 TaalMenu. De lessen voor de andere drie nieuwkomers zijn maatwerk. Ik vraag ze uitdrukkelijk om eigen inbreng. Waar wil je op focussen? Gaat het om spreekvaardigheid of ook leesvaardigheid? Ik laat ze zelf zoeken naar interessante artikelen. Je moet het immers leuk houden. Binnenkort ga ik trouwens iets nieuws proberen,” zegt Gerrie enthousiast. “Muziek, want dat schijnt ook goed te werken bij het onthouden van bijvoorbeeld nieuwe woorden.”

Obstakels


“Gelukkig zijn mijn cursisten net zo enthousiast en gemotiveerd als ik. Dat is voor mij een belangrijke reden om dit te doen. Soms zijn er wel obstakels die van invloed zijn op de voortgang. Er zijn zorgen om achtergebleven familieleden, twijfels over de integratie in de Nederlandse samenleving en er is de universele uitdaging: hoe kom ik met Nederlanders in contact? Voor nieuwkomers is een praatje maken vaak de enige mogelijkheid tot contact met Nederlanders. En dat lukt bijna niet. Zelf ben ik ook niet zo contactgericht. Als ik in mijn dorp loop, maak ik niet zomaar een praatje met iemand. Dus ik herken het wel. De overheid zegt dan dat er toch voldoende clubs en verenigingen zijn waar nieuwkomers zich bij aan kunnen sluiten. Maar die drempel is echt te hoog hoor! Het zou eenvoudiger moeten. Daar ben ik tussen de bedrijven door op aan het broeden.”

Aandacht is heilzaam


“Ik ben echt blij met mijn viertal. Natuurlijk kost het mij tijd. Maar het levert me zo ontzettend veel op. Ik voel me nuttig en gewaardeerd en het is echt leuk. Ook leer ik er zelf veel van; we spreken vaak over waarom we iets vinden en daar komen verschillende aspecten bij kijken die voor mij nieuw zijn. Het zijn heel verschillende nieuwkomers en dus ook verschillende programma’s. Met één heb ik sollicitatiegesprekken geoefend. Hij heeft trouwens de baan gekregen. De ander wil graag praten, maar verschuilt zich soms achter lezen en weer een ander probeert zich open te stellen voor de Nederlandse cultuur, maar vraagt daar mijn hulp bij. Ik begin trouwens nooit over recente privégeschiedenissen. Dat ligt veel te gevoelig. Maar ik merk wel dat het contact veel meer inhoudt dan alleen praten in de Nederlandse taal. Er is aandacht. En dat is eigenlijk voor iedereen heilzaam.”

Wat wil je leren?


Gerrie wil graag nog wat tips delen. “Ik denk dat het belangrijk is dat je vraagt wat de nieuwkomer graag wil leren of waarover hij of zij wil praten of lezen. Maar blijf tegelijkertijd bij jezelf en ga uit van je eigen kracht. Als je bijvoorbeeld niet van muziek houdt, gebruik het dan ook niet. En ben je rond de 30 en lees je dit? Probeer Kletsmaatje te worden. De meeste nieuwkomers zijn zelf ook rond de 30 en het is juist die leeftijdsgroep waar moeilijk contact mee te leggen is.”

Gerrie gaat het komende najaar met veel plezier door. “Ik begreep dat er een wachtlijst is en dat betekent dat ik zeker nog met een flink aantal nieuwkomers zo’n 20 uur per persoon ga kletsen!”

Meer verhalen

Dit verhaal is opgeschreven door Anja Boerema in 2020.

Neem contact met ons op als je vragen hebt; we helpen graag.
Ons financieel steunen kan natuurlijk ook!

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.