Erfan Nazarahari beschrijft zichzelf als een wereldburger met een hart voor taal en verbinding. Op Instagram deelt ze verhalen, gedichten en filmpjes over haar ervaringen in Nederland. Zo probeert ze “een raampje open te zetten” tussen Nederland en Iran. En nodigt mensen uit om op een andere manier naar het leven, en elkaar, te kijken.

Taal om te vertellen

“Het leren van de Nederlandse taal en het begrijpen van de Nederlandse samenleving, zijn voor mij een manier om mensen in Iran te kunnen laten zien hoe het leven er hier uit ziet. Daarnaast biedt het mij de kans om te praten met nieuwe mensen, om te vertellen over mijn ervaringen, mijn herinneringen. Te vertellen over mijn land. We hebben zo veel cultuur, muziek en aardige mensen. Iran is geen slecht, gevaarlijk land, ik wil dat beeld graag doorbreken. Ik schrijf nu ook verhalen en gedichtjes in het Nederlands. Hoe beter ik de Nederlandse taal leer, hoe meer ik kan laten zien waar ik vandaan kom”. 

Taalambassadeur

Erfan is taalambassadeur bij Het Begint met Taal. Ze ziet het als haar taak om bruggetjes te bouwen tussen culturen en mensen bewust te maken van het belang van taal om verbinding te kunnen maken met elkaar. “Als je meer van mensen ziet, kleine dingen te weten komt – dan begrijp je elkaar beter. Taal is daarin zo belangrijk. Als we echt met elkaar praten, herken je elkaar, maak je verbinding. En dan wordt het leven makkelijker. Zonder taal worden mensen depressief. Ze blijven thuis, zonder contact met anderen. Zonder woorden raakt een mens geïsoleerd, dat is echt gevaarlijk”. 

Herkennen en aanmoedigen

“Ik deel mijn ervaringen graag met andere buitenlanders in Nederland. In mijn werk als vrijwilliger in een asielzoekerscentrum zie ik veel mensen met depressieve gevoelens. Ik herken de eenzaamheid bij de mensen, ik begrijp ze. Ik kan er voor ze zijn en kan ze helpen in te zien wat de Nederlandse taal ze op kan leveren: verbinding, toegang tot de samenleving, nieuwe vriendschappen. Ik wil mensen graag uitnodigen, ze laten zien: het kan wel! Het is mogelijk. Praten is mogelijk. En elk woord is een nieuwe weg. Stapje voor stapje op weg naar een ander leven. Ik wil, door beter Nederlands te leren, het goede voorbeeld geven en hen laten zien wat het voor mij doet. Op die manier kan ik mensen helpen onderdeel te worden van het Nederlandse leven”. 

Taal brengt beweging

“Ik ken mensen die al jaren in Nederland zijn, maar de taal niet spreken. Ze kopen eten bij de Turkse winkel, praten alleen met de Turkse buurvrouw. Ik begrijp als geen ander dat de veranderingen groot zijn, dat het moeilijk is. Ik erken hun angsten, maar probeer ze te laten zien dat ze kleine stappen kunnen nemen en vertel ze waar ze terecht kunnen. Ik leg uit dat ze niet hoeven te wachten op een verblijfsvergunning. Dan staan ze stil, en dat is niet nodig. De taal kan ze in beweging brengen. Ik vertel waar ze terecht kunnen voor taalles en leuke activiteiten. Doordat ik direct contact heb met de mensen, kan ik ze vertellen over mijn eigen ervaringen. En hoe het werkt in Nederland. Dat er andere regels, maar ook nieuwe mogelijkheden zijn. Ik kan ze helpen om deze nieuwe cultuur uit te proberen”.

Meer verhalen

Dit verhaal is geschreven door Marije Veenstra in 2019.

Neem contact met ons op als je vragen hebt; we helpen graag.
Ons financieel steunen kan natuurlijk ook!

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.