Bij mobiliteitsprovider Athlon is vrijwilligerswerk doen heel normaal. Ze hebben er zelfs een speciaal online platform voor. Kletsmaatjes staat sinds een paar maanden ook op dit Social Impact Platform. Raymond van Diermen en Esther Jakobsen zijn twee van de medewerkers die zich hebben aangemeld . Raymond: “Door Majd ben ik milder geworden in mijn oordeel over anderen.”   

Raymond van Diermen is Proces Consultant bij Athlon. Tijdens een presentatie zag hij een promotiefilmpje over Kletsmaatjes. Hij was vrijwel direct om. “Het leek me leuk iemand te spreken uit een andere cultuur en hem of haar te helpen met de taal. Ook was ik benieuwd hoe iemand met een andere achtergrond aankijkt tegen zaken die voor ons heel alledaags zijn.” Raymond werd gekoppeld aan Majd, een Syrische man die nu in Delft woont. Majd en Raymond spreken elkaar wekelijks digitaal – overdag tijdens werktijd en soms ’s avonds – maar ontmoetten elkaar ook al eens live. “We hebben bij hem thuis gegeten en zijn daarna de stad in gegaan. Op het terras ontstonden de goede gesprekken.”


Aan tafel

“Majds vrouw en kind heb ik ook ontmoet. Een ontzettend gastvrij gezin; ik werd meteen uitgenodigd aan een rijkelijk gedekte tafel. Ze drukten me op het hart dat ik altijd mocht binnenlopen om aan te schuiven. Soms heeft Majd ook een praktische vraag. Laatst was hij zijn ID-kaart kwijtgeraakt en werd hij in zijn poging een nieuwe aan te vragen van het kastje naar de muur gestuurd. Ik vertelde hem dat hij met zijn rijbewijs zolang ook een heleboel kan doen; dat was nieuw voor hem!” 


Verruimde blik

“Ik heb veel geleerd over de oorlog in Syrië. En ik weet nog beter dan voorheen: je moet echt radeloos zijn om je land te ontvluchten. In mijn oordeel ben ik milder geworden; ik zie nu beter dat er altijd twee kanten aan een verhaal zijn.” Marjolein Groen van Athlon Sustainability & Corporate Social Responsibility: “Deze verruimde blik is een van de redenen waarom we bij Athlon vrijwilligerswerk belangrijk vinden. Er is meer dan werken alleen en dat willen we onze medewerkers graag meegeven. Even uit je werk, even uit je vertrouwde bubbel. Je wereld verbreden en iets voor je omgeving betekenen is gewoon heel goed voor je. Zelf ga ik vanmiddag met elf collega’s een bos opruimen onder leiding van Staatsbosbeheer; óók iets wat ik niet elke dag doe. Verspreid over de komende maanden gaan in totaal 180 collega’s vrijwilligerswerk doen voor Staatsbosbeheer.”


Social impact

“Op ons Social Impact Platform staan alle activiteiten die je als medewerker kunt kiezen om je jaarlijkse vrijwilligersuren mee te vullen,” vervolgt Marjolein. “Athlon geeft alle medewerkers de vrijheid om twee werkdagen per jaar vrijwilligerswerk te doen. Een gastles geven op een basisschool, jeugd leren hoe ze moeten solliciteren, snoeien van planten en bomen in het bos van Almere voor Staatsbosbeheer; bedenk het maar. Social impact is onderdeel van de Sustainability & CSR Strategie van Athlon. Kletsmaatjes sluit naadloos aan bij het creëren van social impact. Het is een ontzettend sympathiek project met een mooi doel: iedereen de kans geven mee te doen in de maatschappij. Daar dragen we als Athlon graag aan bij.” 

logo Athlon

Elkaar snappen

Ook Esther Jakobsen (Directeur HR), vond haar draai als taalcoach. “Na het intakegesprek - waarbij heel goed gekeken werd naar wie ik ben en wat mijn interesses zijn - werd ik gematcht aan een man uit Turkije. Onze gedeelde ervaring met het bedrijfsleven zorgt voor gespreksstof. We snappen elkaars wereld, hoe verschillend we ook zijn. Hij wil zijn uitspraak en zinsbouw verbeteren en wil leren hoe hij om hulp kan vragen als hij praat met een Nederlander.”


Meer dan een taalcoach

“De gesprekken werden al gauw best persoonlijk. Zo vertelde Ibrahim over de reden dat hij in Nederland is. Vanaf de zijlijn maakte ik mee hoe hij zijn vrouw en kinderen naar Nederland wist te krijgen. Ik heb meteen mijn hulp aangeboden als dat nodig is op school, of met instanties. Als Kletsmaatje kun je meer zijn dan degene die helpt met de taal!”

 

Vooroordelen en aannames

“Het contact met mijn Kletsmaatje geeft me veel energie. Ik ben me bewuster geworden van mijn vooroordelen en aannames, heb veel geleerd over zijn cultuur. Meer dan ooit realiseer ik me hoe bijzonder het is dat we allemaal in dezelfde wereld leven maar toch zo verschillend zijn. Het is super om iemand te helpen bij het maken van een start in een nieuw land. En je deelt die 26 uur helemaal zelf in. Wat is een uurtje per week in je agenda als je zoiets groots kunt betekenen voor een ander!” 


Ben je na het lezen van dit verhaal enthousiast geworden? Wil je als werkgever jouw medewerkers ook de kans geven vrijwilligerswerk te doen? Of ben je zelf medewerker en wil je aan de slag als vrijwilliger op de werkvloer? Lees meer of neem direct contact op met Elise Zomer van Het Begint met Taal!

Meer verhalen

Dit verhaal is geschreven door Lotte de Wit in 2021.

Neem contact met ons op als je vragen hebt; we helpen graag.
Ons financieel steunen kan natuurlijk ook!

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.