Het Begint met Taal komma

Routekaart inburgering: met de gemeente in gesprek

11 Feb, 2020

Probiblio heeft een digitale routekaart inburgering ontwikkeld voor bibliotheken in Noord en Zuid Holland. Met deze routekaart breng je als bibliotheek in kaart welk specifieke aanbod jouw bibliotheek heeft rondom integratie. Daarnaast helpt het tijdens gesprekken met je gemeente over het nieuw te vormen beleid. De routekaart is ook handig voor taalvrijwilligers: zo zien ze in één oogopslag hoe het inburgeringsproces verloopt.

Wet inburgering

Op 1 januari 2021 treedt de nieuwe wet Inburgering in werking. Deze nieuwe wet biedt veel aanknopingspunten om de combinatie tussen formeel onderwijs en non-formele taalcoaching te organiseren. De gemeente vertaalt in de komende periode de nieuwe wetgeving naar lokaal beleid. Bibliotheken zijn belangrijke partners in het inburgeringsnetwerk, zowel als aanbieder van taalcoaching en taalcafé’s als ontmoetingsplek. Daarom is het belangrijk om nu al het gesprek aan te gaan, zodat het aanbod en alle mogelijkheden van jouw organisatie vertegenwoordigd zijn in deze lokale plannen.

Routekaart inburgeringDe digitale routekaart biedt de mogelijkheid het specifieke aanbod van jouw bibliotheek toe te voegen. Zo maak je de route nog completer. Loop de route eens door met een ambtenaar en bespreek de mogelijke aanknopingspunten. Voor veel ambtenaren is het vaak niet duidelijk dat het bij de bibliotheek niet alleen gaat om de collectie en activiteiten, maar ook om ontmoeting en de bibliotheek als veilige plek. Ook na de inburgering blijft de bibliotheek een mooie plek om je te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat het geleerde niet wegzakt. Hiermee benadruk je de maatschappelijke waarde van de bibliotheek. De routekaart is aanleiding om met andere partners in gesprek te gaan om raakvlakken en samenwerking vanuit het perspectief van de nieuwe inburgering te verkennen. Of zet de routekaart in om met vrijwilligers alle stappen van het toekomstige inburgeringstraject te doorlopen.

Ontwikkeling

De routekaart inburgering is ontwikkeld door Probilio in samenwerking met Bibliotheek Waterland en Bibliotheek Schiedam.

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met nieuws, inspiratie en tips over taalcoaching

Wij gebruiken je mail alleen voor het toesturen van onze nieuwsbrief.
Je kunt je altijd uitschrijven via de link onderaan iedere nieuwsbrief.

Logo Het Begint met Taal

Stichting Het Begint met Taal
De Alchemist
Koningin Wilhelminalaan 8
3527 LD Utrecht
030-2422841

info@hetbegintmettaal.nl

K.v.K. 34311837
NL12 RABO 0145 771 245

Volg ons

ANBI-status

HET BEGINT MET TAAL © 2021 | Privacyverklaring | Gedragscode | Contact