Ons jaarverslag 2020 bewijst: taalcoaching kan ook online

19 mei, 2021

Turbulent. Zo zouden we 2020 wat ons betreft kunnen bestempelen. Een jaar waarin niks nog was zoals we gewend waren en waarin ‘het nieuwe normaal’ maar niet wilde wennen. Voor Het Begint met Taal was 2020 het jaar waarin we nieuwe mogelijkheden ontdekten. Met een combinatie van online en fysieke taalcoaching bereikten we maar liefst 30.000 nieuwkomers. Dit en andere prachtige resultaten zijn te vinden in ons Jaarverslag 2020.


Zo komt ook Kletsmaatjes aan bod in het jaarverslag; ons in maart 2020 gelanceerde initiatief als antwoord op de corona-maatregelen die live ontmoetingen onmogelijk maakten. We mijmerden over hoe mooi het zou zijn als we als landelijke organisatie onze slagkracht konden inzetten om mensen over het hele land met elkaar te koppelen. Onze dromen werden al gauw werkelijkheid; binnen korte tijd telde Kletsmaatjes meer dan 1.500 koppels en 30 coördinatoren. 


Kennis delen

Onze kennis en expertise deelden we in 2020 door middel van vijf regionale meetups, waaraan in totaal 50 coördinatoren deelnamen. We spraken onder meer over belangrijke beleidsontwikkelingen in de volwasseneneducatie en inburgering. We verzorgden trainingen waaraan in totaal 241 vrijwilligers en 167 coördinatoren deelnamen. Onze webinars trokken 2.091 enthousiaste vrijwilligers en coördinatoren en via onze helpdesk verwezen we vrijwilligers, anderstaligen en intermediairs zoals sociale diensten en gemeenten door naar lokale organisaties die taalcoaching bieden.


Ambassadeurs 

In het jaarverslag geven we onze ambassadeurs een podium en dat zijn ze stuk voor stuk meer dan waard: auteur Rodaan Al Galidi, vrijheidsambassadeur Leila Prnjavorac, schrijver Abdelkader Benali, burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en dichter, filmmaker en cultureel ondernemer Nafiss Nia. Ze vertellen over hun eigen ervaringen met de Nederlandse taal en wat taal voor hen betekent. 


Taalcoaching en het bedrijfsleven

Nog zo’n mooie ontwikkeling in 2020: het bedrijfsleven wist de weg naar Het Begint met Taal steeds beter te vinden, vooral via Kletsmaatjes. Emma Handson B.V. was het eerste bedrijf waar werknemers in de baas z’n tijd online kletsen met nieuwkomers. Daarnaast kropen medewerkers van Coca-Cola en Tony Chocolonely eventjes in de huid van kletsmaatje. 


Meer lezen over ons werk in 2020? Je vindt het jaarverslag hier

Gerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.