OCW lanceert handreiking Wet Educatie en Beroepsonderwijs voor gemeenten

02 nov, 2021

Onlangs heeft het Ministerie van OCW de handreiking ‘kwaliteitsbeleid laaggeletterdheid non-formele educatie’ voor gemeenten gelanceerd. Omdat taalcoaching ook een vorm van non-formele educatie is, heeft Het Begint met Taal actief meegedacht bij de totstandkoming van deze handreiking, waarmee gemeenten praktische handvatten krijgen om te sturen op de kwaliteit van non-formele educatie. 

De handreiking biedt gemeenten die worden gefinancierd vanuit de WEB – maar ook gemeenten die deze financiering niet ontvangen – handige tips en inzichten. Omdat er nog altijd veel verwarring is over de definitie van non-formeel wordt in de handreiking onderscheid gemaakt tussen aanbod door professionele docenten (non-formeel P) en aanbod door vrijwilligers (non-formeel V). Taalcoaching, conversatiegroepen en taalcafés , waarbij de taal oefenen en toepassen voorop staat, valt onder non-formeel V. 

Sleutelrol voor coördinator 

Zoals we bij Het Begint met Taal heel goed weten, is bij non-formeel V de rol van de coördinator heel belangrijk: zijn of haar kennis, ervaring en expertise op het gebied van vrijwilligersmanagement maakt het verschil. De handreiking van OCW onderkent deze sleutelrol. 

Instrumenten van Het Begint met Taal

In de handreiking wordt ook een aantal van onze kwaliteitsinstrumenten genoemd die passen bij non-formeel V en taalcoaching: onze 10 succesfactoren (om het gesprek over kwaliteit als gemeente met je coördinator aan te gaan), de waarde van taalcoaching (om als gemeente inzicht te krijgen waarom taalcoaching geld kost) en MATCH (voor het slim organiseren en inzicht in de resultaten).

 

Tot slot: in het werkveld van de volwasseneneducatie, laaggeletterdheid en inburgering worden veel begrippen gebruikt. En dat zorgt regelmatig voor onduidelijkheid. In onze begrippenlijst leggen we de meest gebruikte termen uit. 

Meer informatie

Neem contact op met Sylvia de Groot Heupner (sylvia@hetbegintmettaal.nl) als:

  • je coördinator bent en wilt weten wat deze handreiking voor jou betekent en waar je op moet letten
  • je bij de gemeente werkt en wilt weten hoe je op kwaliteit kunt sturen bij het non-formele aanbod van organisaties in jouw arbeidsmarktregioGerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.