Kletsmaatjes grote winnaar Europees Talenlabel 2023

12 dec, 2023

Kletsmaatjes viel in de prijzen tijdens de uitreiking van het Europees Talenlabel 2023. Het team ging na het Erasmus+ Annual Event op 16 november naar huis met de juryprijs én de publieksprijs. 

Het Europees Talenlabel is een Europese prijs ter aanmoediging van innovatieve taalprojecten. Dit jaar was het thema 'Vier taal!' en zocht de jury naar projecten waarmee het enthousiasme voor het leren van (vreemde) talen wordt aangewakkerd. Op school bijvoorbeeld, of daarbuiten. 

Laagdrempelig contact

De jury van het Europees Talenlabel over Kletsmaatjes: "Dit taalproject is uit nood geboren ten tijde van de Coronapandemie. Het is een mooi voorbeeld van hoe een tijdelijk project kan uitgroeien tot een duurzaam initiatief met een groot landelijk bereik. Het taalproject werkt samen met een groot aantal taalvrijwilligers die er iedere week voor zorgen dat nieuwkomers hun spreekvaardigheid online kunnen oefenen, in een informele, gelijkwaardige en vooral leuke context. Door het laagdrempelige contact met een local bouwen nieuwkomers een netwerk op en wordt hun spreekzelfvertrouwen verhoogd. Op die manier verlaagt het project voor nieuwkomers de drempel om mee te kunnen doen in de maatschappij."

Waardering voor vrijwilligers

De jury zei ook: "Vrijwilligers in het project worden ondersteund met oefenmateriaal en online scholing op het gebied van taalcoaching en ontwikkelen zo de didactische vaardigheden die nodig zijn om informeel taalleren te stimuleren. Omdat taal en contact onmisbaar zijn om je ergens thuis te kunnen voelen, acht de jury het maatschappelijk belang van (de continuering van) dit project zeer groot. Ook spreekt zij graag haar waardering uit voor de inzet van de grote club taalvrijwilligers die zich iedere week inzetten voor dit project." Kletsmaatjes kreeg een onderscheiding, getekend door de minister en de eurocommissaris van Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken en een mooi geldbedrag. 

Andere prijswinnaars

De tweede prijs ging naar de Stavia NVT Zomerschool van de TILLIT Language Academy, dat zich richt op de ontwikkeling en professionalisering van NVT-docenten (Nederlands als Vreemde Taal) van de basisscholen van St. Eustatius. De derde prijs was voor het project ‘Leesbevordering in meertalige gezinnen’, een samenwerking tussen onder meer Rijnbrink en Stichting Lezen. 

Over Kletsmaatjes

Kletsmaatjes is een programma van Stichting Het Begint met Taal, waarmee al meer dan 10.000 ontmoetingen tussen anderstaligen en Nederlandstaligen zijn gerealiseerd. Doe mee als taalvrijwilliger, deelnemer of werkgever! 

Meer lezen over de prijsuitreiking? Kijk hier!Gerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.