Feest! Kletsmaatjes bestaat 3 jaar

27 mrt, 2023

Dit heeft niemand durven dromen bij de start van Kletsmaatjes; in drie jaar tijd hebben duizenden mensen elkaar online ontmoet. Mensen door het hele land, die anders nooit met elkaar in contact waren gekomen. Vriendschappen zijn ontstaan, nieuwkomers durven de taal te spreken en voelen zich sneller thuis in Nederland. Daar willen we alle coördinatoren, taalvrijwilligers en nieuwkomers ontzettend voor bedanken! 


Waardevolle ervaring

Vanuit taalvrijwilligers en nieuwkomers krijgen we dagelijks te horen hoeveel impact de wekelijkse online gesprekken hebben. In zowel taal als contact. Zo vertelt Nazire (nieuwkomer): "Mijn kletsmaatje is als mijn familie. Ze heeft tijd voor mij. Echt een mooie ervaring. We zijn nog steeds samen. Ik heb veel van haar geleerd en veel gelachen.”

Volgens Recep zouden alle nieuwkomers in contact moeten komen met een kletsmaatje; “Taalvrijwilligers zijn nodig voor andere mensen die nog niet goed Nederlands spreken. Om deze mensen te helpen om over de Nederlandse taal en cultuur te leren. Maar ook over het leven in Nederland, de Nederlandse mensen en relaties onderling.”


Bestaansrecht dubbel en dwars bewezen

Meedoen aan Kletsmaatjes levert nieuwkomers enorm veel op. Zo draagt het bij aan hun taalontwikkeling en integratie. Ook ontstaat er meer wederzijds begrip tussen vrijwilligers en nieuwkomers. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (2021) naar de effecten van Kletsmaatjes. Kletsmaatjes heeft zijn bestaansrecht dus dubbel en dwars bewezen.


Bij Kletsmaatjes zijn we continu op zoek naar mogelijkheden om het online taalcoachprogramma te verbeteren. Onderzoek speelt hierin een belangrijke rol. Op dit moment doen we, in samenwerking met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, onderzoek naar het duurzame effect van het programma Kletsmaatjes op nieuwkomers en taalvrijwilligers. Door onderzoek wordt het resultaat van Kletsmaatjes inzichtelijk. Zo kan Kletsmaatjes voor nieuwkomers en vrijwilligers écht het verschil maken. 


BEDANKT!

De duizenden online ontmoetingen in drie jaar tijd hadden we zonder alle coördinatoren, taalvrijwilligers, nieuwkomers en alle andere betrokkenen nooit kunnen realiseren. Bedankt! Het driejarig bestaan en de duizenden ontmoetingen gaan we de komende weken online vieren. Houd jij onze social media kanalen (LinkedIn en Instagram) in de gaten? 


Het ontstaan van Kletsmaatjes

De oprichters van Kletsmaatjes zijn vriendinnen Sylvia de Groot Heupner en Renée Spruit. Toen het land op slot ging in maart 2020 was het voor veel nieuwkomers niet meer mogelijk om de Nederlandse taal te oefenen. Als landelijke organisatie konden we mensen van over het hele land online met elkaar koppelen. De matchingsystemen, e-learning en materialen hadden we al in huis. Na een half jaar had Kletsmaatjes al 1.000 koppels, na een jaar 2.000, en nu, na drie jaar, maar liefst 4500 koppels! 


Wil je ook kletsmaatje worden?

Wil jij ook hét verschil maken voor nieuwkomers? Kletsmaatjes zoekt vrijwilligers! 

Gerelateerde berichten:

Vernieuwde handreiking over Kwaliteit van taal in de inburgering
Hanna Hosselet: Samenwerken als sleutel tot succes
Oproep aan het nieuwe kabinet
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.