Kabinet erkent belang maatjes voor nieuwkomers

21 dec, 2021

Goed nieuws: in het coalitieakkoord dat vorige week werd gepresenteerd door het nieuwe kabinet is wederkerigheid het vertrekpunt. Bovendien is ons voorstel voor de inzet van vrijwilligers bij integratie van nieuwkomers overgenomen. 


Bij Het Begint met Taal geloven we dat integratie een wederkerig proces is, iets wat we als samenleving samen doen en je niet alleen kunt. Alle nieuwkomers verdienen het om gekoppeld te kunnen worden aan maatjes, zodat zij kennismaken met de Nederlandse samenleving en sneller zelfstandig meedoen. Deze boodschap laten wij al geruime tijd horen in de politiek en hebben we ook ingebracht tijdens de formatie in de aanloop naar het coalitieakkoord. 


Verheugd

We waren dan ook erg verheugd toen we in het nieuwe regeerakkoord zagen dat wederkerigheid het vertrekpunt is en ons voorstel is overgenomen. In het akkoord staat: ‘Maatschappelijke initiatieven om inburgering te bevorderen worden ondersteund. Via vrijwilligersnetwerken en jongeren die hun maatschappelijke diensttijd vervullen, koppelen we nieuwkomers aan een ‘maatje’ om hen kennis te laten maken met de Nederlandse samenleving.’ 


Baanbrekend

Directeur Sylvia de Groot Heupner: “Die wederkerigheid is echt baanbrekend. De laatste jaren werd integratie gezien als iets wat vooral de nieuwkomer moet doen. Dat het nu iets is waar we als samenleving ook een rol in hebben is echt een veranderende visie.” 

Gerelateerde berichten:

De staat van de Nederlandse volwasseneneducatie
Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.