“Inzetten taalcoaches is pure winst”

21 jul, 2017

Margriet Swinkels werkt bij LEVgroep Helmond als stafmedewerker Innovatie. LEVgroep heeft 1700 vrijwilligers waarvan 300 in de functie van taalvrijwilliger. De taalvrijwilligers zijn aan de slag als taalmaatje, in het taalcafé, als ondersteuner bij een inburgeringstraject of als voorlezer bij de VoorleesExpress.

Vrijwilligerswerk vind je overal, vertelt Margriet. Het is ondoenlijk om al het werk in Nederland door beroepskrachten te laten doen. Denk bijvoorbeeld aan sportverenigingen, huiswerkbegeleiding, schulddienstverlening, zorgverlening en wijkwerk. LEVgroep levert op vraag. Gemeentes bepalen in hun beleid de accenten. Inhoudelijke ondersteuning door taalvrijwilligers kan een vraag van een gemeente zijn. Op beleidsniveau wordt afgestemd en een goede lobby voor een thema kan het verschil maken. Ook de ondersteuning van taaltrajecten bij roc’s of bij andere organisaties wordt eerst afgestemd met de gemeente. De inhoudelijke en organisatorische aansturing moet door een gemeente worden ingekocht. Een vuistregel die LEVgroep daarbij hanteert is € 1.000,- per vrijwilliger per jaar.

De groei van de vrijwilliger

De vrijwilliger staat centraal. Er wordt gekeken naar zijn vraag en die wordt gematcht met de vacatures. Elke organisatie kan een aanvraag voor een vrijwilliger indienen. De aanvraag wordt wel getoetst. De wens en de groei van de vrijwilliger staan altijd centraal. Er wordt getoetst of de inzet geen arbeidsverdringing is. Als een organisatie een beroepskracht inwisselt voor een vrijwilliger, wordt de vrijwilliger niet gekoppeld. Ook vindt Margriet het inzetten van vrijwilligers in cursorische trajecten of in niveaumetingen niet gepast. Niet alleen de vorderingen van de deelnemer staan centraal, maar de groei van de vrijwilliger. In dat beeld past het ook niet om ‘vrijwilligers’ te leveren op vraag; “we zijn geen uitzendbureau”, zegt Margriet.

Expertise

Er is binnen LEVgroep veel ervaring met het inzetten, trainen en begeleiden van vrijwilligers. Margriet streeft er ook naar om de vrijwilligers te laten rouleren. Lees meer op EPALE

Auteur Marian Janssen

Gerelateerde berichten:

Inbreng formatiegesprekken: De Nederlandse taal leer je met ménsen
Onderzoek – Ruimere werkmogelijkheden voor asielzoekers
Kletsmaatjes vier jaar!
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.