EPALE – een Europees netwerk

01 nov, 2022

Bij Stichting Het Begint met Taal verbinden we alle kennis over taalcoaching. Dit doen we op landelijk niveau. Kan dit ook op Europees niveau? Jazeker! Als je benieuwd bent naar ervaringen van vrijwilligers of docenten in andere landen die met dezelfde thema’s te maken hebben, dan is EPALE de perfecte plek om eens te kijken. Marlies legt het ons uit. 


Marlies Elderenbosch is projectcoördinator bij EPALE, een elektronisch platform voor volwasseneneducatie in Europa. Vanuit haar achtergrond als adviseur basisvaardigheden/ volwasseneneducatie kent Marlies Stichting Het Begint met Taal goed. Zij weet als geen ander waarom het als coördinator of taalvrijwilliger relevant is om je aan te sluiten bij een Europees netwerk. 


Marlies: “Een Europees netwerk als EPALE is zo ontzettend verrijkend. Ik krijg er veel energie van om met gelijkgestemden het te kunnen hebben over thema’s waar ik mee bezig ben; het leren en ontwikkelen voor volwassenen versterken en innoveren”. 


Community van en voor professionals

EPALE is een initiatief van de Europese commissie en bestaat sinds 2015. Marlies omschrijft EPALE als “een community van en voor professionals die zich bezighouden met lerende volwassenen. Bij lerende volwassenen ligt de focus op mensen voor wie leren en ontwikkelen niet vanzelfsprekend of toegankelijk is.” 


Gaat het bij professionals dan om docenten? Marlies geeft aan dat het zeker over educatie gaat, maar niet alleen voor de onderwijssector. “Het is bedoeld voor iedereen die zich richt op lerende volwassenen, zoals docenten, maar ook vrijwilligers, mensen op de werkvloer die zich bezighouden met werkende volwassenen en de cultuursector of het sociaal domein.” Het is gericht op alle lerende volwassenen, dus zowel NT1 als NT2. 


Kennisdeling en netwerkvorming

EPALE stimuleert kennisdeling en netwerkvorming. De website is het middelpunt van EPALE. “Wat je erop kan vinden zijn allerlei interessante groepen rondom verschillende Europese thema’s, zoals inclusie en diversiteit, skills en duurzaamheid, waarin je mensen uit Nederland kunt vinden, maar ook juist Europese collega’s. Dat is het doel van EPALE; het uitwisselen van good practises en ervaringen; van en met elkaar leren.” 


Als coördinator of taalvrijwilliger kun je op verschillende manieren actief worden bij EPALE. Je kunt reageren op de website, deelnemen aan discussies of zelf content plaatsen. “Het is een enorme database aan interessante bronnen die je kunt gebruiken.” 


Thema's EPALE

Europese thema’s zijn leidend voor de activiteiten van EPALE, in Nederland wordt op basis daarvan een focus gekozen, mede met behulp van EPALE-ambassadeurs. Zo worden er bijeenkomsten georganiseerd, is er een nieuwsbrief en worden succesverhalen van projecten en uit de praktijk gedeeld. Binnenkort organiseert EPALE bijvoorbeeld een bijeenkomst over de opvang en begeleiding van Oekraïners. Dit wordt georganiseerd, mede op initiatief van  Sylvia, directeur van Het Begint met Taal en ambassadeur van EPALE. Marlies:” Opvang en begeleiding van Oekraïense vluchtelingen is op dit moment actueel. We kijken naar andere landen, hoe zij hiermee omgaan, wat er in beleid is geregeld en hoe de praktische begeleiding van mensen eruit zien. Daar kun je veel van leren.” 


Als je benieuwd bent naar ervaringen van vrijwilligers of docenten in andere landen die met dezelfde thema’s te maken hebben, dan is EPALE de perfecte plek om eens te kijken. Klik hier om een account aan te maken. Marlies voegt er lachend aan toe: “Het is veel informatie. Content uit de verschillende landen wordt ook allemaal vertaald. Zet hem dan op z’n minst op Nederlands, dan is het al iets meer afgebakend. Zoek vervolgens op thema’s die je interessant vindt. En heb je vragen of ideeën voor een bijeenkomst? Neem dan gerust contact met ons op via epale@cinop.nl.” 


>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.