Als taalcoachorganisatie samenwerken met bedrijven: hoe doe je dat?

30 nov, 2021

Hoe kun je als taalcoachorganisatie succesvol samenwerken met bedrijven? Het Begint met Taal begeleidt vier organisaties die bewezen projecten van Taal Doet Meer in de praktijk gaan brengen. Op 15 november vond de geslaagde aftrap plaats van dit interessante traject. 

Humanitas Almere, SPA IJmond, De Schoor Almere en Taalhuis Amstelland gaan nu aan de slag met projecten die de Utrechtse taalcoachorganisatie Taal Doet Meer al enkele jaren succesvol uitvoert in samenwerking met Utrechtse bedrijven. Voorbeelden zijn de Taalwandeling, de Krachtavond en de Taalcafé-adoptie: samenwerkingen waarbij werknemers in contact komen met nieuwkomers, met win-win-win-effecten voor alle betrokkenen. Het Begint met Taal begeleidt deze vier organisaties in de voorbereiding, uitvoering en evaluatie. 

Hoe en waarom

Het Begint met Taal vindt het belangrijk dat organisaties binnen het netwerk van elkaar leren. Daarom organiseerde zij begin dit jaar een werksessie voor het netwerk over geslaagde samenwerking met bedrijven. Hierin kwamen concrete voorbeelden aan de orde, zoals Taalcoach voor een dag, uitgevoerd via Kletsmaatjes en de Taalwandeling die Taal Doet Meer jaarlijkse organiseert. Vervolgens deelden we deze en andere voorbeelden met het netwerk. Daarbij nodigden we taalcoach-organisaties uit om, onder onze begeleiding, een van deze samenwerkingen met het bedrijfsleven zelf te organiseren. Aan deze oproep gaven de eerdergenoemde vier organisaties gehoor.

Ervaringen delen

Na deze eerste ronde zullen we als Het Begint met Taal nog een tweede reeks samenwerkingen organiseren en begeleiden. De ervaringen hieruit bundelen we in praktische stappenplannen die we weer met het netwerk ter inspiratie en navolging zullen delen.


Wil je als coördinator profiteren van de ervaringen die we opdoen? Houd dan het extranet voor coördinatoren in de gaten. Of meld je bij hanna@hetbegintmettaal.nl als je wilt deelnemen in de tweede ronde ‘Samenwerken met bedrijven’ die in het voorjaar van 2023 zal starten.

Gerelateerde berichten:

Meer aandacht nodig voor Nederlandse taal
Jaarverslag 2023
Stem jij op Kletsmaatjes?
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.