Vooruit naar Vrijwilligerswerk

Home/Vooruit naar Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk levert veel op, helemaal voor anderstaligen die de Nederlandse taal leren. Door vrijwilligerswerk kunnen anderstaligen hun Nederlands oefenen. Ze worden actief in de buurt en doen sociale contacten op. In de praktijk blijkt dat veel anderstaligen het moeilijk vinden om de stap naar vrijwilligerswerk te maken. De redenen hiervoor zijn verschillend: mensen weten niet goed wat er allemaal is, ze spreken de taal niet voldoende of durven niet. Vooruit naar Vrijwilligerswerk geeft anderstaligen extra ondersteuning, zodat ze de stap naar vrijwilligerswerk wel kunnen zetten. Het is speciaal bedoeld ontwikkeld voor taalvrijwilligersorganisaties.

Wat is Vooruit naar Vrijwilligerswerk?

Vooruit naar Vrijwilligerswerk is een praktische methodiek voor anderstaligen die de stap naar vrijwilligerswerk (nog) niet zelf kunnen zetten. Het doel van de methodiek is dat mensen echt gaan starten met vrijwilligerswerk. Het bestaat uit zeven groepsbijeenkomsten en een nazorgtraject. Naast uitgebreid coördinatorenmateriaal bevat Vooruit naar Vrijwilligerswerk een praktisch werkboek voor deelnemers.

Aan het einde van het traject:

  • weten deelnemers wat voor soort vrijwilligerswerk bij hen past en wat ze willen gaan doen;
  • hebben deelnemers een afspraak gemaakt met de vrijwilligerscentrale en/of een vrijwilligersorganisatie;
  • zijn deelnemers gestart met het vrijwilligerswerk.

Bewezen effectief

De methodiek is in 2008 opgezet door taalvrijwilligersorganisatie Amsterdams Buurvrouwen Contact. Met succes: 75% van de deelnemers van het traject begint daadwerkelijk met vrijwilligerswerk. Dat is een hoog percentage, zeker gezien de achtergrond van de doelgroep en de afstand die ze hebben naar vrijwilligerswerk.

Ontwikkeling

Vooruit naar Vrijwilligerswerk is ontwikkeld door taalvrijwilligersorganisatie Amsterdams Buurvrouwen Contact. Verdere ontwikkeling voor landelijk gebruik is mogelijk gemaakt door Het Begint met Taal met dank aan financiële ondersteuning van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bestellen

Bestel dit materiaal via onze webshop. Let op: Vooruit naar Vrijwilligerswerk is alleen te bestellen door partnerorganisaties. Check hier of je al partner bent en lees hier wat het oplevert.

Meer informatie?

Neem contact met ons op.

taalcoaching
Coördinator? Bekijk hier ons aanbod
Contact

Alles om je taalvrijwilligers goed te ondersteunen

Logo e-learning
Logo Spreektaal
Logo Gezonde Taal
Logo e-coaching