Het klinkt nog ver weg met zo’n kabinetsformatie, maar op dit moment schrijven lokale politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Het Begint met Taal wil samen met 171 lokale taalcoachorganisaties het belang van taalcoaching op de kaart zetten. Wat betekent taalcoaching voor de maatschappij? En waarom verdient taalcoaching een plek in partijprogramma’s en het collegeakkoord?

Wat doen we?

Veel taalcoachorganisaties hebben behoefte aan tips over hoe zij zich zichtbaar(der) kunnen maken bij de lokale politiek en overheid. Daarom heeft Het Begint met Taal een kernteam lobby gevormd. Het team bestaat uit ervaren coördinatoren binnen het netwerk. Met hulp van de Lobby Vakschool werkt dit team concreet uit hoe taalcoachorganisaties de lokale lobby aan kunnen pakken. We maken handige instrumenten, zoals een toolkit en position paper, die coördinatoren kunnen gebruiken.

Deel je ervaringen!

In de lobby kun je elkaar enorm versterken en enthousiasmeren. Dat kan in lokale coalities. Ook kun je leren en inspireren van wat er in de rest van het land gebeurt. Het Begint met Taal werkt nauw samen met Vereniging NOV. Het NOV heeft verschillende platforms opgezet waar we gebruik van kunnen maken. Word lid van de Facebook-groep Vrijwilligerswerk & Gemeenteraadsverkiezingen 2018 en/of de LinkedIn-groep Vrijwilligerswerk. Twitteren doe je met #gr2018 en #vrijwilligerswerk #taalcoaching.

Hoe pak je het aan?

Op de website van Vereniging NOV  staan handige tips over de do’s en don’ts van lobby. Zie hieronder:

  1. Wees niet bescheiden, laat van je horen! Als de lokale politiek je kent, kan zij je ook later om advies vragen.
  2. Niet doen: onvolledige of onjuiste dingen zeggen, bluffen, te nadrukkelijk aanwezig zijn of te laat komen.
  3. Val andere organisaties nooit af. Dit verzwakt je eigen positie. Met ruziënde partijen kan de politiek zich gemakkelijk aan verantwoordelijkheden onttrekken. Zoek dus eerder de samenwerking op. Prioriteit is dat het issue op de agenda komt te staan.
  4. Zoek goede publiciteit. Een positieve insteek kan veel opleveren, terwijl één negatieve opmerking alles onderuit kan halen.
  5. Vier je successen zichtbaar zodat belangrijke partijen hier kennis van nemen.
  6. Organiseer je een leuke activiteit in de wijk of voor de gemeente, bel de krant.
  7. Laat zien dat je een maatschappelijk relevante organisatie bent. Zichtbaarheid vraagt continue aandacht. Laat anderen voor je spreken.
  8. Weet wanneer wat gebeurt. Wanneer je kunt inspreken, bijeenkomsten van lokale partijen plaatsvinden. Hoe de begrotingscyclus in elkaar zit.