Vooruit naar vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk levert veel op. Ook voor anderstaligen die de Nederlandse taal leren. Door vrijwilligerswerk kunnen zij hun Nederlands oefenen. Ze worden actief in de buurt en doen sociale contacten op. De stap naar vrijwilligerswerk is voor veel nieuwkomers moeilijk. Vooruit naar Vrijwilligerswerk geeft anderstaligen extra ondersteuning, zodat ze wél vrijwilligerswerk kunnen doen.

Programma

Vooruit naar Vrijwilligerswerk is een praktische methodiek voor anderstaligen die de stap naar vrijwilligerswerk (nog) niet zelf kunnen zetten. Het doel is dat mensen echt gaan starten met vrijwilligerswerk. Het bestaat uit zeven groepsbijeenkomsten en een nazorgtraject. Naast uitgebreid coördinatorenmateriaal bevat Vooruit naar Vrijwilligerswerk een praktisch werkboek voor deelnemers.

Aan het einde van het traject

  • weten deelnemers wat voor soort vrijwilligerswerk bij hen past en wat ze willen gaan doen;
  • hebben deelnemers een afspraak gemaakt met de vrijwilligerscentrale en/of een vrijwilligersorganisatie;
  • zijn deelnemers gestart met het vrijwilligerswerk.

Bewezen effectief

De methodiek is in 2008 opgezet door taalvrijwilligersorganisatie Amsterdams Buurvrouwen Contact. Met succes: 75% van de deelnemers van het traject begint daadwerkelijk met vrijwilligerswerk. Dat is een hoog percentage, zeker gezien de achtergrond van de doelgroep en de afstand die ze hebben naar vrijwilligerswerk.

Ontwikkeling

Vooruit naar Vrijwilligerswerk is ontwikkeld door taalvrijwilligersorganisatie Amsterdams Buurvrouwen Contact en Het Begint met Taal dankzij financiële ondersteuning van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Hanna Hosselet - Stichting Het Begint met Taal

Neem voor advies contact op met Hanna Hosselet

>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.