Jonge nieuwkomers komen verschillende hobbels tegen in de weg naar een opleiding of baan. Dat blijkt uit onderzoeken van de onderwijsraad, de onderwijsinspectie en Verwey-Jonker. Als taalvrijwilliger van een jonge nieuwkomer krijg je hier dan ook vaak vragen over. Wil je meer weten over hoe het MBO eruitziet? Of wil je weten welke initiatieven er zijn voor nieuwkomers? Lees dan verder.

Veel jonge nieuwkomers zoeken hun weg in onze maatschappij. Onderwijs, taalcoaching, leerwerk-trajecten en andere manieren van begeleiding helpen hen wegwijs te worden in Nederland. Om uitwisseling tussen de verschillende werkvelden te stimuleren organiseerden DRIFT en Het Begint met Taal op 5 april een kennissessie. Tijdens deze sessie hebben aanwezigen uitgewisseld over succesvolle en innovatieve concepten voor (non-formeel) onderwijs voor jonge nieuwkomers.

Nieuwkomers op het MBO

De MBO raad gaf een presentatie over hoe het MBO eruitziet. De MBO Raad is de brancheorganisatie van de scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie. Deze handige factsheet geeft een indruk van hoe het MBO eruitziet. Die informatie kun je gebruiken als je deelnemer hier vragen over stelt.

Taal & Toekomst

Het Begint met Taal is initiatiefnemer van het programma Taal & Toekomst. Het programma Taal & Toekomst biedt jonge anderstaligen meer kansen om hun toekomstdromen waar te maken. Een goede sollicitatiebrief schrijven of uitleggen in een gesprek waarom jij de perfecte kandidaat bent voor een functie zijn niet makkelijk als je de Nederlandse taal niet goed spreekt. Taal & Toekomst koppelt taalcoaches aan jongeren om die noodzakelijke vaardigheden op te schroeven.

Het UAF

Het UAF ondersteunt hoogopgeleide vluchtelingen bij het vinden van een studie of baan die aansluit bij hun capaciteiten.