Effectieve taalcoaching begint bij een goede coördinator. Jij bent als coördinator immers de spin in het web. Als coördinator heb je veel kennis nodig. Denk aan vrijwilligersmanagement, zoals werving, selectie en begeleiding van mensen, basiskennis van NT2, en hoe je slim samenwerkt met lokale partners. Tijdens onze praktijkgerichte trainingen leer je hoe je dit aanpakt. Je werkt samen met collega-coördinatoren. Na de trainingen kun je gelijk aan de slag!

Coördinatorentrainingen

Hoe organiseer je effectieve taalcoaching? Het Begint met Taal biedt de volgende 6 trainingen aan:

1. Basistraining coördinatoren
Hoe organiseer je taalcoaching, zoals een-op-een taalcoaching of taalcafé’s, op een slimme manier? Tijdens deze basistraining vorm je je een volledig beeld van de belangrijkste aspecten van een taalcoachproject: het fundament, het werkproces en de ondersteuning van vrijwilligers. Je leert hoe je dit kunt aanpakken en welke keuzes je hierin kunt maken. Trainer: Germaine Trooster.

2. Effectief coachen van vrijwilligers
Hoe bouw je een goede werkrelatie op met vrijwilligers? Hoe zorg je dat zowel jij als de vrijwilliger
tot hun recht komen, zodat je dienstverlening aan anderstaligen zo goed mogelijk is? We kijken naar de drijfveren van vrijwilligers, die van jezelf en die van je organisatie en hoe deze van invloed zijn op het dagelijks handelen. Kernwoorden: visie, coachen, feedback en communicatie. Trainer: Ria Eijck.

3. Intake
Tijdens deze training krijg je een volledig beeld van de aspecten van de intake van anderstaligen en de intake van vrijwilligers, en daardoor ben je in staat de intake voor je eigen project op te zetten of te verbeteren. In de training kijken we samen onder meer naar de volgende vragen: Wat zijn de doelen van de intake?, Hoe kan ik de intake zo optimaal mogelijk en tegelijkertijd praktisch organiseren?, en Hoe ziet een goede intake eruit? Trainer: Germaine Trooster.

“Ik ben écht wijzer geworden vandaag, en blij om allemaal collega’s te ontmoeten!”

4. Intervisie
Hoe zorg je dat taalcoaches kennis delen en leren van elkaar? Hoe krijg je als coördinator inzicht in de behoeften van je taalcoaches? Door aan de slag te gaan met intervisie! Na deze training weet je wat intervisie is, waarvoor je het in kan zetten en heb je geoefend met minimaal twee intervisiemodellen. Trainer: Robert te Pas

5. Projectontwikkeling en financiering
Zie je op tegen fondsenwerving? Weet je dat jouw idee kansrijk is, maar doe je daar nog niks mee? Tijdens deze training gaan we actief aan de slag om jouw projectplan vorm te geven en een financieringsplan te maken. Resultaat: je legt de basis voor jouw project en weet je hoe je financiers kan vinden. Trainer: Senna Bouteba.

6. Vooruit naar Vrijwilligerswerk
Hoe begeleid je anderstaligen naar vrijwilligerswerk en hoe begeleid je ze? In deze training leer je hoe je het programma Vooruit naar Vrijwilligerswerk succesvol op kan zetten in jouw organisatie. Alles komt aan bod, van werving en selectie van deelnemers, tot aan de begeleiding van deelnemers en de samenwerking met organisaties (vrijwilligerscentrale). Trainers: Anna Marie Hazenberg en Magda van der Wees.

Praktische informatie

De trainingen zijn toegankelijk voor coördinatoren van organisaties die zijn aangesloten bij Het Begint met Taal.

In onze agenda lees je wanneer en waar de coördinatorentrainingen plaatsvinden. 

Idee voor een nieuwe training?

Natuurlijk zijn we altijd benieuwd naar jouw behoefte als coördinator. Zit jij met een vraag waar deze trainingen geen antwoord op geven?
Neem contact met ons op.

Contact