Taal & gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Pharos, Het Begint met Taal en Taal Doet Meer organiseren daarom donderdag 21 juni van 13:00 tot 16:00 uur in Utrecht een training over de link tussen gezondheid, taal & cultuur. Lunch inbegrepen, aanvang is daarom om 12:30 uur.

Als je de Nederlandse taal niet goed beheerst, is het lastig om zelfstandig een bezoek te brengen aan de huisarts, de bijsluiter te lezen en gezonde boodschappen te doen. Bovendien is het extra moeilijk om een taal te leren, als je gezondheidsproblemen hebt. Migranten en vluchtelingen hebben vaak een slechtere gezondheid en het is dus juist belangrijk is dat zij de weg naar de gezondheidszorg kennen en over gezondheid kunnen praten.  

Hoe kun je hier als coördinator mee omgaan? Hoe bespreek je onderwerpen over gezondheid en de gezondheidszorg tijdens de taalontmoeting? Welke uitstapjes naar zorginstellingen kun je jouw taalvrijwilligers aanraden om te ondernemen met hun deelnemers? Hoe kunnen taalvrijwilligers gezondheidsvaardigheden in de praktijk oefenen? Hoe kun je samenwerken met migrantenorganisaties en zorgprofessionals? En wat doe je als je cursist gezondheidsproblemen heeft en zorg nodig heeft? 

Wat kun je verwachten?

Na deze de training kennen de coördinatoren van vrijwilligers- en migrantenorganisaties en zorgprofessionals

  • de impact van lage gezondheidsvaardigheden op het leven van anderstaligen in de praktijk.  
  • de mogelijkheden om met anderstaligen over gezondheid en gezondheidszorg te praten en hun vaardigheden te vergroten.
  • de meerwaarde van lokale, duurzame samenwerking met taalvrijwilligers-, migrantenorganisaties & zorgprofessionals.
  • de voorwaarden voor deze samenwerking.

Ook weten zij

  • hoe je vanuit een cultuursensitieve houding effectiever communiceert en ondersteunt bij lage taal- en gezondheidsvaardigheden.
  • welke hulpmiddelen er zijn om te gebruiken tijdens de taalontmoeting.
  • welke best practices er zijn op het gebied van gezondheid, taal & cultuur, bijvoorbeeld uit het pilotprogramma Wat is gezond? 
  • hoe je kunt werken met het materiaal Gezonde Taal.

Materiaal Gezonde Taal

Het materiaal Gezonde Taal komt in deze training aan bod. Wij geven ook trainingen aan taalvrijwilligers over hoe zij kunnen werken met het materiaal Gezonde Taal. Ben je geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

Deze training zit vol

Je kunt de training nog wel ergens anders volgen. Kijk in onze agenda.

De training wordt mogelijk gemaakt met ondersteuning van Fonds NutsOhra. 

logo Pharos
logo Taal Doet Meer
Logo Het Begint met Taal