SpreekTaal

Goed nieuws: we zijn gestart met de ontwikkeling van SpreekTaal 3. Samen met VU-NT2, ervaren coördinatoren en taalvrijwilligers maken we nieuwe praktische modules voor anderstaligen met niveau A2-B1. SpreekTaal is het meest gebruikte taalcoachmateriaal in Nederland en wordt al door duizenden taalvrijwilligers gebruikt. Met het materiaal oefen je gericht de spreekvaardigheid van anderstaligen, zodat zij beter de Nederlandse taal leren spreken. De ontwikkeling van SpreekTaal 3 is mogelijk dankzij financiering van SZW en het Oranje Fonds.

SpreekTaal 3

Taalkoppels beschrijven SpreekTaal 1 en 2 als: ‘Laagdrempelig, leerzaam en leuk’. SpreekTaal 3 belooft net zo interessant te worden. Het materiaal wordt speciaal ontwikkeld voor alle vrijwilligers die anderstaligen een-op-een of in groepjes begeleiden. SpreekTaal 3 is geschikt voor alle anderstaligen: van laagopgeleid tot hoogopgeleid. In de zomer 2020 zijn de modules van SpreekTaal 3 klaar voor gebruik. Alle taalvrijwilligers en coördinatoren kunnen de modules dan downloaden via het extranet.

Modules testen

Wil je meewerken aan de ontwikkeling van SpreekTaal 3? Test dan een of meerdere modules! Elke maand publiceren we twee nieuwe modules op ons extranet. Download de module die jullie aanspreekt en ga ermee aan de slag. Op ons extranet vind je ook het online formulier om je feedback te geven. Je hebt steeds drie weken de tijd om je feedback te geven. Is jouw organisatie niet aangesloten bij Het Begint met Taal (en kun je dus niet inloggen op ons extranet), maar wil je wel een module testen? Stuur dan een email naar info@hetbegintmettaal.nl.

Wat maakt SpreekTaal zo bijzonder? Het is:

  • is een unieke methode voor anderstaligen die beter Nederlands willen leren spreken.
  • is geschikt voor een-op-een taalcoaching en in kleine groepen.
  • is eenvoudig in gebruik. Je hoeft als vrijwilliger geen leservaring te hebben.
  • sluit goed aan op de praktijk.
  • is laagdrempelig, leuk en leerzaam.

Waarom taalcoachmateriaal?

Veel taalvrijwilligers vinden het handig om met taalcoachmateriaal te werken, zoals SpreekTaal. Dat geeft houvast en brengt structuur aan in de taalcoachsessies. Bovendien heb je, als er een stilte valt, altijd iets om op terug te grijpen. Je kunt materiaal gebruiken als leidraad voor de taalontmoetingen. Vergeet niet om daarbij in te spelen op waar iemand op dat moment behoefte aan heeft.
Goede taalcoachmethodes zijn zo opgebouwd dat de anderstalige zijn of haar woordenschat uitbreidt en handige zinnen oefent die direct te gebruiken zijn in het dagelijks leven. Bij die methodes ligt de nadruk op spreken en luisteren. Dat zijn vaardigheden die je het best samen kunt oefenen. Er zijn veel goede materialen beschikbaar, ze zijn ontwikkeld samen met taalvrijwilligersorganisaties en getest in de praktijk. Eenvoudig in gebruik, praktisch en leerzaam, doe er je voordeel mee!