startbijeenkomst-taalcoaching-jongerenOp donderdag 27 september is het jongerenproject Taal Werkt! van start gegaan. Dit project wordt ondersteund door Fonds 21. Samen met lokale organisaties zaten wij om de tafel om het project verder vorm te geven. Vanaf januari starten de organisaties met 50 taalkoppels voor dit project!

Het was een productieve bijeenkomst: er werden knopen doorgehakt en duidelijke afspraken gemaakt. De deelnemende organisaties hebben er zin in. De volgende organisaties doen mee: Taal doet meer, Stichting Piëzo en Gilde Samenspraak Leiden. Zij zullen vrijwilligers en anderstalige werven, trainen en begeleiden gedurende het traject.

Wat houdt het project in?

Samen met lokale organisaties, jonge migranten en NT2 docenten wil Het Begint met Taal migrantenjongeren op weg helpen naar werk. Het project heeft als doel de taal- en arbeidsvaardigheden van jonge migranten te verbeteren.

Als onderdeel van de pilot worden jonge migranten met een status gekoppeld aan vrijwilligers. Die vrijwilligers zijn ook jong of hebben een relevant netwerk. Tijdens de één-op-één taalcoaching werken zij samen aan een taaldoel dat gekoppeld is aan arbeidsvaardigheden. Deze werkwijze is geïnspireerd op peer-to-peer education, waarbij jongeren van elkaar leren. Daarnaast gaan wij bijeenkomsten organiseren waar de jonge migranten relevante vaardigheden opdoen. Ze leren bijvoorbeeld netwerken en zichzelf presenteren.

Gedurende het project zal een nieuwe methode ontwikkeld en getest worden. Die methode zal richtlijnen geven over hoe men jonge migranten kan begeleiden naar werk. Bij positieve reacties zal de methode beschikbaar worden voor alle aangesloten organisaties bij Het Begint met Taal. Op die manier kan ons netwerk bijdragen aan de positie van jonge migranten op de arbeidsmarkt. Wij zullen je op de hoogte houden over de voortgang van het project.