15036675_704129606423030_5591169799748010112_nHet jongerenproject Taal werkt! van Taal doet meer, Stichting Stichting Piëzo, Gilde Samenspraak Leiden, Bibliotheek Oostland en Het Begint met Taal dat startte op 27 september heet vanaf nu: Taal& Toekomstperspectief! De nieuwe naam past beter bij het projectdoel: taal en arbeidsvaardigheden van jonge migranten verbeteren, zodat ze met meer vertrouwen aan de slag kunnen met hun toekomst. Toekomst is dus niet alleen werk, maar ook opleiding, je netwerk vergroten, jezelf presenteren, etc. Daarmee gaan we aan de slag bij Taal & Toekomstperspectief!

Waarom Taal &Toekomstperspectief?

Uit onderzoek van STOOF blijkt dat er een groot verschil is tussen wat jongeren en werkgevers belangrijk vinden op de werkvloer (vooral met betrekking tot 10 soft skills als: juiste houding, flexibel zijn, mondelinge communicatie). Zo hechten jongeren o.a. minder waarde aan flexibiliteit, op tijd komen en initiatief tonen dan werkgevers, blijkt uit dit onderzoek verricht onder 500 werkgevers en 1.200 jongeren. Jongeren kunnen dus nog veel leren op dit gebied. Dit onderzoek biedt een interessante ingang om in gesprek te gaan met de migrantenjongeren die meedoen aan Taal & Toekomstperspectief. Sommigen van hen zijn recent in Nederland gearriveerd en komen voor het eerst in aanraking met het Nederlandse onderwijssysteem en de arbeidsmarkt. Het is voor hen vaak moeilijk om daarin hun weg te vinden. Dit wordt nog eens extra bemoeilijkt doordat zij de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Vanwege deze situatie zijn wij het project Taal& Toekomstperspectief gestart. Fonds 21 en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid steunen ons hierbij.

Wat gaan wij doen?

Met Taal&Toekomstperspectief coachen wij migrantenjongeren zodat ze beter inzicht krijgen in wat ze willen, kunnen en hoe ze dat gaan doen. Het project richt zich specifiek op het toeleiden naar (vrijwilligers)werk, stage of opleiding. Op die manier vergroot het project de kansen van jonge migranten op de arbeidsmarkt en in het onderwijs.

Pilot

Op het moment zijn we bezig met het ontwikkelen van de methodiek. Samen met Stichting Piëzo, Taal doet meer, Gilde Samenspraak Leiden, en Bibliotheek Oostland gaan we die methodiek testen. In de pilot doorlopen 50 vrijwilligers en jongeren een traject van 25 weken. De vrijwilligers zijn ook jong of hebben een relevant netwerk. Ze worden van tevoren getraind en begeleiden een jongere tijdens één-op-één taalcoaching. Daarnaast krijgen de jonge migranten meer te weten over bepaalde thema’s in bijeenkomsten. Aan het eind van het traject hebben jonge migranten:

  • meer zelfvertrouwen
  • hun kennis van de Nederlandse taal verbeterd
  • meer inzicht in wat zij willen studeren en/of welke baan zij willen
  • meer inzicht in hoe zij dat doel gaan bereiken
  • vaardigheden opgedaan op het gebied van presenteren, solliciteren, netwerken e.d.

We gaan deze methodiek na de pilot landelijk uitrollen. Alle aangesloten organisaties van Het Begint met Taal kunnen dan jonge migranten op weg helpen naar werk of studie. Wij houden je op de hoogte!

logo fonds 21logo ministerie van SZW