Pop-upwinkel geopendOp 22 november 2018 opende Omar Munie, ambassadeur van Het Begint met Taal, de ‘Wil jij met mij in gesprek’ pop-upwinkel aan het Noordeinde 64 in Den Haag. De vele aanwezigen genoten van de succesvolle video’s uit de ‘Wil jij met mij in gesprek’-campagne en praatten nog lang met elkaar door.

De pop-up winkel is tot en met zaterdag 24 november geopend. Dan zitten de hoofdrolspelers uit de video’s, Mohanad, Beza, Erfan en Allaa, klaar om ‘live’ met jou in gesprek te gaan over mode, koken, literatuur en sport. Kom langs!

Persoonlijke verhalen

Presentator Leila Prnjavorac, ambassadeur van Het Begint met Taal, opende de avond door te vertellen over haar eigen ervaringen met het leren van de taal, nadat zij de oorlog in Bosnië-Herzegovina was ontvlucht en naar Nederland was gekomen.

Vervolgens besprak Sylvia de Groot Heupner, directeur van Het Begint met Taal, het doel van de campagne en de pop-upwinkel: door niet ‘over’, maar ‘mét’ nieuwkomers in gesprek te gaan, bijvoorbeeld over gedeelde hobbies, kun je elkaar echt ontmoeten. Dit zorgt voor meer verbinding in de samenleving.

Daarbij, zo benadrukte Ingrid Suasso, directeur van mede-organisator Taal aan Zee, zijn zulke gesprekken niet alleen heel nuttig zijn voor nieuwkomers om de taal te oefenen – maar vooral ook heel leuk en interessant voor taalcoaches.

Tenslotte legde gastheer Omar Munie uit, waarom hij zijn nieuwe winkelpand ter beschikking stelt als pop-upwinkel van Het Begint met Taal. Als kind kwam Omar uit Somalië naar ons land. Hij leerde aan de keukentafel van zijn buurvrouw over Nederland en de Nederlandse taal.

“Taalcoaching is echt heel belangrijk om de vluchteling of de nieuwkomer zich hier thuis te laten voelen.”

‘Live’ in gesprek

De gasten vormden een interessante mix deze avond: van Haagse gemeenteraadsleden en taalcoaches tot ‘nieuwe’ Hagenezen die taalcoaching krijgen via Taal aan Zee en Gilde Samenspraak Den Haag. In groepjes gingen zij met de hoofdrolspelers uit de video’s en elkaar in gesprek, waarbij opvallend veel werd gelachen. De feestelijke stemming werd nog verhoogd door de heerlijke ‘diverse’ hapjes en drankjes van Haagse cateraar Happas.

Kom langs en ontmoet

De pop-upwinkel is nog 2 dagen, tot en met 24 november 2018, geopend. Je kunt hier in gesprek met tennisser en voetballiefhebber Allaa uit Irak over sport: “Ik praat met mijn hart!” Of met de Ethiopische foodie Beza over koken; haar specialiteit is “de injera”, pannenkoek-achtig brood gemaakt van teff-meel. De Iraanse schrijver Erfan wil het graag met je hebben over haar boeken en verhalen. Mohannad uit Syrië droomt van een eigen spijkerbroekenlijn en wil met jou in gesprek over mode.

Dus kom ook uit je bubbel en pak deze kans om nieuwe Nederlanders te leren kennen. Een leuke en laagdrempelige manier om te ontdekken wat jullie verbindt!