Waarom Bibliotheek Bollenstreek samenwerkt met Het Begint met Taal

Waarom is Stichting Het Begint met Taal van toegevoegde waarde voor bibliotheken? Ilse Lodewijks van de Koninklijke Bibliotheek interviewde Eline de Visser van Bibliotheek Bollenstreek en Sylvia de Groot Heupner. De aanleiding: steeds meer bibliotheken sluiten zich bij aan ons. Samen met de KB willen we werken aan de effectiviteit van taalcoaching in de bibliotheek.

18 november 2019|

Goed nieuws: we zijn gestart met de ontwikkeling van SpreekTaal 3

Goed nieuws: we zijn gestart met de ontwikkeling van SpreekTaal 3. Samen met de VU-NT2, ervaren coördinatoren en taalvrijwilligers maken we nieuwe praktische modules voor anderstaligen met niveau A2-B1. SpreekTaal is het meest gebruikte taalcoachmateriaal in Nederland en wordt al door duizenden taalvrijwilligers gebruikt.

31 oktober 2019|

De Nederlandse taal leren? Kom logeren!

Met de COA Logeerregeling kunnen statushouders die wachten op een eigen woning tijdelijk het AZC verlaten om te logeren bij een gastgezin, familie of vrienden. Deelnemende statushouders leren sneller de taal en starten eerder met het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Het Verwey-Jonker constateert na onderzoek: de COA logeerregeling draagt bij aan de integratie van statushouders.

19 september 2019|

Schrijfprijs NT2 ‘Wat nog komen gaat…’

Stichting Les organiseert dit schooljaar de vijfde editie van de Schrijfprijs NT2, een schrijfwedstrijd voor NT2-leerders in Nederland en Vlaanderen. Doel van de prijs is anderstalige volwassenen en jongeren aan te moedigen tot vrij en creatief schrijven. Vanaf nu tot uiterlijk 26 januari 2020 kunnen NT2-leerders via hun docent een verhaal of gedicht insturen.

18 september 2019|

Nieuw: e-coaching voor coördinatoren

Als coördinator wil je je vrijwilligers goed begeleiden. Maar hoe kun je dat het beste doen? Hoe motiveer je hen en hoe geef je feedback? Hoe houd je zicht op de voortgang van de taalkoppels? Leer meer hierover in het spiksplinternieuw programma van Het Begint met Taal: E-coaching voor coördinatoren!

27 augustus 2019|

Handboek taalvrijwilligers vernieuwd!

Als nieuwe taalcoach heb je vaak veel vragen. Wat ga ik nu precies doen? Wat kan ik verwachten? En hoe pak ik bijvoorbeeld de eerste ontmoeting aan? In ons vernieuwde handboek voor taalvrijwilligers vind je antwoord op deze vragen. Ook krijg je veel praktische tips om de ontmoetingen met je taalmaatje leuk én effectief te maken.

27 augustus 2019|

Voortgang inburgering en taalcoaching in Tweede Kamer

Op donderdag 27 juni 2019 debatteert de Tweede Kamer over de Veranderopgave Inburgering. Het Begint met Taal is in het algemeen positief over de plannen tot dusver. Gemeenten kunnen nieuwkomers maatwerk bieden. Het leren van de Nederlandse taal en het vinden van een baan staan centraal. Voor de invulling van het broodnodige oefenen van de taal in de praktijk vinden wij de plannen nog te vrijblijvend.

27 juni 2019|

Training uitgelicht: Aan de slag met Taal

De introductietraining Aan de slag met Taal is speciaal bedoeld voor startende taalvrijwilligers. Als beginnende taalcoach leer je hoe je taalcoaching kunt aanpakken en hoe je een anderstalige op de meest effectieve manier kunt ondersteunen bij het oefenen van de Nederlandse taal.

20 juni 2019|