Nieuwsbrief

Home/Nieuwsbrief

Taal Doet Meer wint Appeltje van Oranje

Graag feliciteren wij onze mede-oprichter Taal Doet Meer met het winnen van een Appeltje van Oranje voor ‘de Utrechtse Taalstraat voor jong en oud’. Het prijzengeld van 15.000 euro zal Taal Doet Meer investeren in het werven en binden van nieuwe taalvrijwilligers. Want ook de komende tijd blijven weer veel nieuwe vrijwilligers nodig.

Training uitgelicht: culturele bewustwording

Als taalvrijwilliger ontmoet je wekelijks anderstaligen uit een andere cultuur en met andere bagage. Dat is vaak leuk en leerzaam, maar soms ook lastig. Wat alle culturen gemeen hebben is dat iedere cultuur zichzelf als ‘normaal’ beschouwt. Welke verschillende culturen en culturele waarden zijn er? Hoe ga je om met verwarrende situaties in de dagelijkse taalcoachingspraktijk? De training Culturele bewustwording geeft antwoorden op deze vragen.

Syrische en Eritrese vluchtelingen

De meeste vluchtelingen die in Nederland worden opgevangen, komen uit Syrië of Eritrea. Waarom zijn zij gevlucht? Welke achtergrond hebben zij? Welk onderwijs hebben ze gevolgd in hun land van herkomst? In de factsheets Eritrese vluchtelingen en Syrische vluchtelingen van Pharos vind je naast actuele cijfers ook achtergrondinformatie over deze groepen.

Sylvia bepleit meer samenwerking NT2-docenten en taalvrijwilligers in Vakwerk

In de jongste editie van Vakwerk, de informatieve bundel van de BVNT2 voor NT2-docenten, geeft Sylvia de Groot Heupner haar visie en praktische tips over samenwerking tussen formeel taalonderwijs en taalcoaches. Motto: Taal verbindt ons allemaal.

Training uitgelicht: Taalcafé in de praktijk.

Wat is precies je taak als taalcoach in het Taalcafé? Hoe zorg je dat alle deelnemers aan het woord komen? Hoe ga je om met niveauverschillen? En met cultuurverschillen? Waar praat je eigenlijk over? En waar praat je juist niet over? Hoe zorg je dat deelnemers zich prettig voelen en de volgende keer weer terugkomen? Lees meer over de training Taalcafé in de praktijk en wat het jou oplevert.

Nieuwe Wet inburgering in 2021 van kracht

De nieuwe inburgeringswet wordt op 1 januari 2021 ingevoerd. Taalmaatjestrajecten worden expliciet genoemd als mogelijkheid in de PIP. Door als gemeente formele educatie altijd te verbinden met taalcoaching leren inburgeraars de Nederlandse taal sneller, hebben zij meer contacten met Nederlanders en versnelt hun participatie naar onderwijs en de arbeidsmarkt.

20 februari 2019|Nieuws, Nieuwsbrief|

Training uitgelicht: omgaan met grenzen stellen

In de training "Omgaan met grenzen stellen" bespreken taalvrijwilligers praktijkgevallen van taalcoaching met elkaar, zoals: Ga jij met je taalmaatje mee naar de dokter? Of help jij bij de administratie? En als je een keer ja hebt gezegd, kun je een volgende keer dan nee zeggen? Lees meer over deze training en wat het jou oplevert.

29 januari 2019|Nieuws, Nieuwsbrief|