Voortgang inburgering en taalcoaching in Tweede Kamer

Op donderdag 27 juni 2019 debatteert de Tweede Kamer over de Veranderopgave Inburgering. Het Begint met Taal is in het algemeen positief over de plannen tot dusver. Gemeenten kunnen nieuwkomers maatwerk bieden. Het leren van de Nederlandse taal en het vinden van een baan staan centraal. Voor de invulling van het broodnodige oefenen van de taal in de praktijk vinden wij de plannen nog te vrijblijvend.

Nederlandse taal belangrijk voor psychische gezondheid Syrische vluchtelingen

De Nederlandse taal is zeer belangrijk voor de psychische gezondheid van Syrische vluchtelingen. Dit blijkt uit de publicatie ‘Opnieuw beginnen’ van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP concludeert dat er grote verschillen zijn tussen Syrische vluchtelingen in Nederland.

NT2-docenten krijgen tips tijdens taalcoach-workshop

Hoe kunnen NT2-docenten effectief samenwerken met taalvrijwilligers? Sylvia de Groot Heupner en Esra van den Aker van Het Begint met Taal gaven antwoord op deze vraag tijdens een workshop op de BVNT2-conferentie op 18 mei. Zo’n 25 docenten gingen naar huis met praktische tips op zak.

Taalles voor migranten met een visuele beperking

Soms ontmoeten taalvrijwilligers die met anderstaligen de taal oefenen wel eens migranten met een visuele beperking. De reactie is dan vaak: Nederlands leren, hoe moet dat? Immers, wie blind of slechtziend is kan niet lezen of schrijven. Gelukkig zijn de mogelijkheden in Nederland voor hen vele malen groter dan in hun thuisland. Ze hebben recht op begeleiding en lees- en schrijfhulpmiddelen. Lees hier meer.

Taal Doet Meer wint Appeltje van Oranje

Graag feliciteren wij onze mede-oprichter Taal Doet Meer met het winnen van een Appeltje van Oranje voor ‘de Utrechtse Taalstraat voor jong en oud’. Het prijzengeld van 15.000 euro zal Taal Doet Meer investeren in het werven en binden van nieuwe taalvrijwilligers. Want ook de komende tijd blijven weer veel nieuwe vrijwilligers nodig.

Training uitgelicht: culturele bewustwording

Als taalvrijwilliger ontmoet je wekelijks anderstaligen uit een andere cultuur en met andere bagage. Dat is vaak leuk en leerzaam, maar soms ook lastig. Wat alle culturen gemeen hebben is dat iedere cultuur zichzelf als ‘normaal’ beschouwt. Welke verschillende culturen en culturele waarden zijn er? Hoe ga je om met verwarrende situaties in de dagelijkse taalcoachingspraktijk? De training Culturele bewustwording geeft antwoorden op deze vragen.

Syrische en Eritrese vluchtelingen

De meeste vluchtelingen die in Nederland worden opgevangen, komen uit Syrië of Eritrea. Waarom zijn zij gevlucht? Welke achtergrond hebben zij? Welk onderwijs hebben ze gevolgd in hun land van herkomst? In de factsheets Eritrese vluchtelingen en Syrische vluchtelingen van Pharos vind je naast actuele cijfers ook achtergrondinformatie over deze groepen.