Corona houdt Nederland in de ban. Welke tips hebben wij als Het Begint met voor vrijwilligers en deelnemers? Je leest het hier.

Tips voor vrijwilligers

Ben je 1-op-1 taalcoach of coach je een groep? Wij raden aan:

 • Vind op de website van het RIVM de laatste stand van aanbevelingen en maatregelen om in acht te nemen.
 • Vraag je coördinator hoe jouw taalcoachorganisatie met de situatie omgaat. Welke besluiten zijn genomen, welke adviezen gelden?
 • Laat je deelnemer(s) weten hoe de komende taalontmoetingen gaan verlopen.
 • Overweeg je digitale alternatieven voor je taalactiviteiten? Lees hieronder meer over handige tools. Houd wel rekening met de digi-vaardigheid van je taalmaatje(s).
 • Laat je deelnemer(s) eventueel zelf oefenen. Verwijs ze naar de sites die onder kopje ‘extra oefen materiaal voor nieuwkomers’ staat (op deze pagina). Leg goed uit hoe deze sites gebruikt moeten worden.
 • Onderhoud het contact met je taalmaatje(s) door korte telefoontjes en What’s-App-berichtjes om hun sociaal isolement niet te vergroten.

Inspiratie: lees hier de ervaringen van een taalkoppel met online coaching.

Tips voor online taalcoaching en materiaal

Tips voor online Taalcoaching:

 • Via extranet kun je alle online SpreekTaal modules downloaden. Kies een thema van Spreektaal die aansluit bij de interesse van je maatje(s). Achterin het Spreektaal boekje vind je de begeleidershandleiding. In plaats van het afspelen van de audiofragmenten leest de taalcoach de zinnen hardop voor. Laat je maatje luisteren, oefen met elkaar de zinnen en probeer gesprekken te voeren. Geef aan welke luisteroefeningen van SpreekTaal, zoals taalriedels, ze kunnen beluisteren op SpreekTaal 1 of SpreekTaal 2.
 • De StartKrant! biedt een aantal gratis leesboeken en verschillende StartKranten, ideaal voor taalcoaching. De StartKrant! kun je tijdens de online taalcoaching gebruiken, doordat je met elkaar afspreekt beide een artikel te lezen. Vraag je maatje waar het artikel over gaat en vraag welke woorden hij of zij moeilijk vindt uit. Praat met elkaar over het onderwerp.
 • Speciale oefentips voor jou en je beginnende deelnemer op niveau A0-A1 vind je bij Taal Doet Meer. Lees op de website van Taal Doet Meer hoe je de oefentips kunt inzetten tijdens de online taalcoaching.
 • Op afstand.vernieuwenderswijs.nl vind je tips over afstandsleren, het lesgeven op afstand aan groepen. Vertaal de ‘onderwijs’tips hierbij naar jouw coach-situatie, je bent immers geen docent.

Webinar: Taalcoaching op afstand

Omdat het in corona-tijden lastig is met anderstaligen ‘live’ de Nederlandse taal te oefenen hebben wij een nieuwe webinar ontwikkeld. Wil je weten hoe je op afstand begeleiding kunt bieden? Bekijk deze opgenomen webinar voor tips (duur: 68minuten).

Extra oefenmateriaal voor nieuwkomers:

 • Op DigLin is een digitale alfabetiseringsmethode voor anderstalige jongeren en volwassenen. Geleidelijk werkt de cursist van klanken, naar woorden, naar zinnen en korte teksten, daarbij ondersteund door beeld en geluid.
 • Je vindt handige oefeningen op verschillende niveaus op NT2-Taalmenu.
 • Bekijk televisieprogramma’s op Net in Nederland (met Arabische, Engelse en Nederlandse ondertiteling).
 • Vind een overzicht van alle naslagwerken en oefenmaterialen op de site van de Onze Taal.
 • Bekijk de filmpjes van het Online Taalhuis van Biblionet Groningen.
 • Volg het De Schoor Klare Taal Corona Journaal uit met taal tips.
 • Duolingo is een app waarop je spelenderwijs de taal kunt oefenen. Er komen verschillende onderwerpen aan bod en je ontwikkeling wordt bijgehouden. Tip: je kunt accounts aan elkaar koppelen zodat je elkaars voortgang kunt bekijken.
 • Quizlet is een programma waarmee je online woordenschat kunt oefenen. Je kunt zelf een woordenlijst maken, die je kunt delen met deelnemers. De deelnemers kunnen er verschillende spelletjes mee doen om de woorden te leren.
 • De website Oefenen.nl, de online plek waar je kunt oefenen met taal, rekenen en internet.

Informatie over het coronavirus

Op deze website legt Steffie in begrijpelijk Nederlands uit hoe het zit met het corona-virus.
Wat is corona, hoe werkt een corona-test en wat is de coronamelder-app?

De begrijpelijke voorlichting over het coronavirus is weer actueel in het Nederlands, Arabisch, Engels, Tigrinya en nog 9 andere talen. De organisatie Pharos heeft de maatregelen tot 19 januari 2021 verwerkt. De voorlichting is beschikbaar als webpagina en als printversie in de volgende talen:

Nederlands
Arabisch 
Chinees (traditioneel)
Chinees (vereenvoudigd)
Engels
Farsi
Frans
Papiaments
Pools
Somalisch
Spaans
Tigrinya
Turks

Hier vind je voor elke taal een versie die je kunt printen.

corona tips van pharos

Op deze website is de informatie te zien in video’s in Arabisch en Tigrinya.

Vind hier een poster met hygiënische adviezen in talen Nederlands, Turks, Tigrinya, Engels en Arabisch die je kunt downloaden en mailen.

Corona Helpdesk
Voor statushouders is er De Corona Helpdesk voor Statushouders. De helpdesk is bereikbaar op 085–5808800 op werkdagen van 14:00- 16:00 uur en via Facebook. De vrijwilligers spreken Arabisch of Tigrinya. Indien de medewerker niet direct antwoord kan geven, dan worden ze teruggebeld door het specialistenteam.

Online tools

Videobellen Whatsapp: vind hier een uitleg over hoe je met Whatsapp kunt videobellen.

Op de website van Whereby vind je informatie over de app waarmee je zonder inloggen gemakkelijk een videogesprek kunt houden. Hier vind je de uitleg hoe je  Whereby kunt gebruiken.

Uitleg over hoe je aan de slag gaat met Google Duo vind je hier. Je hoeft geen account aan te maken en kunt ook zonder Google-account ermee werken. Google Duo is alleen geschikt voor 1-op-1, niet voor groepen.

Jitsi: vind hier een uitleg over hoe je met Jitsi kunt werken. Handig voor taalcoaching in groepjes en online taalcafé’s.

Loom.com: simpel programma (met gratis versie) om jezelf of je scherm op te nemen, zodat je bijvoorbeeld een instructiefilmpje kunt mailen aan iemand.

Tip voor vrijwilligers en nieuwkomers die (nog) niet digivaardig genoeg zijn om met deze tools te werken: bel de Digi-hulplijn!