nieuwe Nederlanders en de Koning

In de voorste rij, als derde rechts van koning Willem Alexander: Elham Beyranvand Nejad.

Op donderdag 15 december 2016 werden in Den Haag zo’n 50 nieuwe Nederlanders genaturaliseerd. Omdat het de tiende Naturalisatiedag was, was Koning Willem Alexander er zelf bij. Een van deze nieuwe Nederlanders is Elham Beyranvand Nejad. Zij werd tot eind vorig jaar ondersteund door een taalvrijwilliger van Gilde SamenSpraak Den Haag.

“Elham was erg blij en trots dat ze de stap naar het Nederlanderschap kon zetten”

Dat vertelt haar taalvrijwilliger Johan Steenbakkers. In 2011 kwam Elham samen met haar man vanuit Iran naar Nederland. In Leiden deed ze haar master in biomedische wetenschappen en kreeg ze een promotieplaats aangeboden. Binnenkort hoopt zij daar te promoveren op een nieuwe techniek voor de behandeling van baarmoederhalskanker.

Trotse taalvrijwilliger

Haar taalvrijwilliger Johan Steenbakkers is erg trots. De twee hebben een goede band. Ook nadat Johan’s taalcoaching na een jaar formeel eindigde, onderhouden ze regelmatig contact. Johan heeft nog goed contact met al zijn voormalige taalmaatjes. Vier jaar geleden meldde hij zich aan als taalvrijwilliger bij Gilde SamenSpraak Den Haag. Daar heeft hij geen spijt van. Hij vindt de taalcoaching erg leuk om te doen en begeleidt inmiddels zijn vierde taalmaatje. Over een Elham vertelt hij: “Het hele jaar dat ik wekelijks met haar omging gaf zijn blijk van een enorme interesse in de manier waarop onze Nederlandse democratie en de staatsorganen werken. Soms moest ik zelf dingen opzoeken om haar gedetailleerde vragen te kunnen beantwoorden. Ik heb daardoor zelf ook weer wat geleerd.”

Ook graag zo’n leuke ervaring als vrijwilliger? Meld je aan als taalvrijwilliger of coördinator!

Bron: Wim Koole, Gilde SamenSpraak Den Haag