Gezonde Taal - de ApotheekIn aanloop naar de Week van de Alfabetisering verschijnt op dinsdag 28 augustus de methode Gezonde Taal, hét materiaal voor het versterken van taal- en gezondheidsvaardigheden. Gezonde Taal is net als SpreekTaal een praktische methode waarmee taalcoaches en anderstaligen (rond niveau A2) gesprekken oefenen over concrete gezondheidsthema’s. De methode is ontwikkeld door Taal Doet Meer en Het Begint met Taal en wordt uitgegeven door Van Dale.

Gezonde Taal zorgt ervoor dat anderstaligen meer zelfvertrouwen krijgen als het gaat om hun gezondheid en makkelijker in gesprek gaan, bijvoorbeeld in de apotheek en (dokters)praktijk!

“Er zitten veel verschillen in het gezondheidssysteem in Nederland en Zambia.
Ik vond het heel leuk om hier meer informatie over te krijgen.”
– deelnemer Sydney

“Ik heb veel nieuwe woorden geleerd over gezondheid, dat is echt belangrijk voor mij!”
– deelnemer Fatima

Laagdrempelig, leuk en leerzaam

Taal en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Week van de Alfabetisering is daarom hét moment om Gezonde Taal aan te schaffen. Hiermee ga je op een leuke en laagdrempelige manier in gesprek over belangrijke onderwerpen, zoals je kunt zien in deze video:

Gezonde Taal is:

  • geschikt voor zowel een-op-een taalcoaching als voor kleine groepen
  • eenvoudig in gebruik
  • goed aansluitend op de dagelijkse praktijk
  • laagdrempelig, leuk en leerzaam

Aan de slag met gezondheidsthema’s

Het materiaal bestaat uit tien praktische modules over veelvoorkomende gezondheidsthema’s (gezond eten & bewegen, horen en zien, de huisarts, de apotheek, mantelzorg, diabetes, bevolkingsonderzoek, ouder worden, de zorgverzekering en stress & ontspanning) en een handleiding voor taalcoaches. Elk afzonderlijk thema biedt genoeg materiaal voor minimaal vier uur taalbegeleiding aan anderstaligen.

Verkrijgbaarheid

De methode Gezonde Taal is vanaf nu gratis digitaal verkrijgbaar voor aangesloten vrijwilligersorganisaties via het extranet van Het Begint met Taal. Het gedrukte materiaal is voor iedereen te koop in de Van Dale-webwinkel.