netwerkbijeenkomstOp 20 november 2018 gaven werkgevers, taalaanbieders en anderstaligen elkaar inspiratie en tips over taal en inclusiviteit op de werkvloer. Dit gebeurde tijdens een geslaagde netwerkbijeenkomst georganiseerd door Het Begint met Taal en Taal Doet Meer bij Berenschot.

Anderstalige werknemers hebben ‘diverse’ talenten waarvan werkgevers kunnen en willen profiteren, zeker nu er veel banen vervuld moeten worden. Dan is het belangrijk dat deze werknemers voldoende taalvaardig zijn om goed te kunnen samenwerken en zich thuis te voelen bij hun werkgever.

Zo’n 50 deelnemers raakten geinspireerd door Joost Brinkhuis, die vertelde hoe schoonmaakbedrijf Asito, winnaar van de Diversiteits Award 2018, dagelijks ‘gaat voor verbinding’ tussen hun duizenden werknemers met ruim 100 nationaliteiten. Ook was er aandacht voor het Taalakkoord, het landelijke netwerk van werkgevers die zich actief inzetten voor taal op de werkvloer.

Ook Karina, Imran en Mohanad inspireerden met hun persoonlijke ervaringen:

  • een werkgever die kansen bood vanwege persoonlijke talenten en zich niet liet weerhouden door het taalniveau
  • hoe belangrijk een collega als persoonlijk ‘maatje’ is om veilig je vragen aan te stellen
  • dat vrijwilligerswerk of werkervaringsplaats een goede opstap is naar een baan
  • dat veel anderstalige werknemers ‘gerecruteerd’ kunnen worden via persoonlijke netwerken

Vervolgens werd in groepen besproken hoe een diverse werkvloer eruit kan zien en wat je zelf kunt doen in jouw organisatie om dit te realiseren.

De deelnemers waardeerden daarbij vooral elkaars praktische voorbeelden om van te leren en spraken de wens uit om met elkaar hierover te blijven netwerken.

181120 Doe Meer met Taal

Wil jij ook netwerken over dit onderwerp tijdens een vervolgbijeenkomst? Meld je dan aan via info@hetbegintmettaal.nl.

Meer weten over taal op de werkvloer? Klik hier.