Processed with VSCO with a6 preset

Processed with VSCO with a6 preset

Onlangs bezocht koningin Máxima taallessen aan vluchtelingen van taalcoachorganisatie Taal aan zee (aangesloten bij Het Begint met Taal) in Den Haag. Ze keek bij drie taallessen, tijdens een van deze lessen mochten de vluchtelingen haar vragen stellen. “Wat vond Máxima nu een moeilijke klank om uit te spreken?” vroeg een van hen. De koningin vertelde dat ze vooral veel moeite had met de uitspraak van de ‘ui’ van suiker. Ook drukte ze de vluchtelingen op het hart dat herhaling belangrijk is. Bekijk hier het fragment dat de NOS maakte van Máxima’s bezoek aan Taal aan zee.

Erkenning

Taal aan zee was trots en vereerd dat Hare Majesteit Koningin Máxima en burgemeester Van Aartsen op vrijdagochtend 10 juni een werkbezoek aan hen brachten in Den Haag. Ze zien het als een erkenning voor het werk dat hun vrijwilligers belangeloos doen voor vluchtelingen, asielzoekers en geïsoleerde anderstalige vrouwen. Zij worden daarbij ondersteund door een klein team van professionals. Jaarlijks krijgen meer dan 1000 cursisten Nederlandse les, Engels en computer­vaardigheden.

Sleutel tot participatie

Taal is de sleutel tot participatie in de samenleving. Wekelijks zetten meer dan 275 vrijwilligers zich in voor Taal aan Zee, een groot deel van hen als taalcoach of docent. Tijdens het bezoek spraken Koningin Máxima en de burgemeester met bestuurders en medewerkers over de activiteiten, in het bijzonder voor de vluchtelingen en asielzoekers. Koningin Máxima toonde veel belangstelling voor het werk van Taal aan Zee, voor de vrijwilligers en de cursisten. De cursisten waren blij verrast. Een cursist vroeg zelfs aan de Koningin of ze het wel echt was, of dat ze droomde. Ook spraken cursisten hun dankbaarheid uit over wat Nederland voor hen doet.

Vluchtelingen willen talenten inzetten

Taal aan Zee zet zich samen met andere partners en met de gemeente Den Haag in voor duurzame en actieve deelname van onze cursisten aan de samenleving. Zeker voor de nieuwe statushouders is het van belang dat zij snel aan hun integratieproces kunnen beginnen en goed worden begeleid in de door hen te maken keuzes. Vluchtelingen en asielzoekers willen dolgraag hun talenten inzetten voor de maatschappij. Om hen een betere toekomst in Nederland te bieden, is een snelle start, goede begeleiding en doorstroming naar onderwijs of (vrijwilligers)werk van groot belang. Taal aan Zee helpt hen daar graag bij!

Foto: ©Robert Kruyskamp (Taal aan Zee)