Lintje Wim KooleOp 26 april kreeg Wim Koole de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Koole is voormalig journalist en stond in 2014 aan de wieg van Het Begint met Taal.

Wim Koole ontving het lintje uit handen van Pauline Krikke, de burgemeester van Den Haag. Koole was bestuurslid van koepelorganisatie voor vrijwilligers Gilde Nederland. In 2014 was hij verantwoordelijk voor de samenvoeging van de landelijke stichting SamenSpraak en andere taalvrijwilligersorganisaties tot Het Begint met Taal. Na deze samenvoeging was hij bestuurslid van deze stichting.

Betrokken en optimistisch

Wim Koole heeft ontzettend belangrijk werk verricht als bestuurslid voor de Stichting Gilde SamenSpraak Nederland,” zegt Sylvia de Groot Heupner, directeur van Het Begint met Taal. “Én hij heeft er mede voor gezorgd dat Stichting Het Begint met Taal is ontstaan. Zonder zijn betrokkenheid, optimisme, bestuurlijk vermogen en diplomatieke houding was ons platform niet zo snel gegroeid!

Taal en vrijwilligerswerk

Koole is na afronding van zijn werkzame leven altijd actief geweest op het gebied van taal en vrijwilligerswerk. Hij was vrijwilliger bij Gilde Den Haag waar hij lezingen hield over PR en journalistiek. Ook hielp hij studenten met hun afstudeerscriptie. Later werd hij bestuurslid van Gilde Den Haag en vertegenwoordigde hij SamenSpraak, dat Nederlandse taalcoaches één op één aan anderstaligen koppelde. Tegelijkertijd zette Koole zich in voor de gezamenlijke taalketen in Den Haag. Op landelijk niveau werd Wim bestuurslid van Gilde Nederland.