Waarom we er zijn

Home/Waarom we er zijn

Taal verbindt ons allemaal. Wij vinden dat het hier nog mooier wordt als alle 600.000 anderstaligen in Nederland mee kunnen doen. Daarom versterken wij ruim 160 taalvrijwilligersorganisaties op zo’n 250 locaties in alle fases van hun bestaan.

We geloven dat taalcoaching je wereld vergroot

Meedoen in de samenleving begint met taal. Om de taal te kunnen spreken heb je andere mensen nodig. Taalvrijwilligersorganisaties koppelen taalcoaches en anderstaligen aan elkaar. Wekelijks oefenen zij de Nederlandse taal en maken uitstapjes, bijvoorbeeld naar de bibliotheek of markt. Taalcoaching zorgt ervoor dat anderstaligen hun taal verbeteren, meer zelfvertrouwen krijgen en sneller meedoen. Er ontstaan waardevolle contacten tussen mensen, zoals vriendschappen. 

We benutten de expertise van alle taalvrijwilligersorganisaties

In het land zijn tal van taalvrijwilligersorganisaties dagelijks bezig met het slim organiseren van taalcoaching. In het netwerk is enorm veel expertise aanwezig. Het Begint met Taal zorgt ervoor dat deze kennis bij elkaar komt. We geven kennis door, verzamelen informatie en brengen organisaties met elkaar in contact. Nieuwe initiatieven kunnen gelijk aan de slag. Zo leren we van elkaar en wordt taalcoaching nóg effectiever.

We zorgen voor continuïteit en kwaliteit

Sommige taalvrijwilligersorganisaties bestaan al meer dan 40 jaar! We benutten hun kennis over continuïteit. Kwaliteit vinden we belangrijk. Denk hierbij aan het werven, trainen en begeleiden van vrijwilligers en het inzetten van materiaal. Maar ook aan het versterken van coördinatoren: zij zijn ten slotte de onzichtbare krachten achter taalcoaching.

Onze uitgangspunten zijn:

  • De kansen en mogelijkheden van de lokale taalvrijwilligersorganisaties staan centraal.
  • De expertise uit het netwerk wordt optimaal benut en verspreid.
  • De theorie volgt uit de praktijk.
  • Het kan altijd nóg beter.

“Wij zien wat het met mensen doet als zij met anderen in contact komen. Gezichten gaan stralen, stappen worden gezet, deuren gaan open. Dat alles door het middel dat taal heet.”

We worden mede gefinancierd door:

Adessium FoundationKansfonds
DioraptheStichting het R.C. Maagdenhuis
Erasmus +Ministerie van OCW
Fonds 21Ministerie van SZW
Fundatie Van den Santheuvel, SobbeOranjeFonds