SpreekTaal 3Op 28 januari lanceerden we voor alle taalvrijwilligers van Nederland SpreekTaal3.Het materiaal bestaat uit vijftien praktische modules geschikt voor anderstaligen met niveau van A2-B1. In LES – het tijdschrift voor NT2 en taal in het onderwijs – verscheen onlangs een interview van redacteur Tinka Makaske met taalvrijwilliger Linda Bosman en Muzhda. Dit Kletsmaatjes-duo gebruikt SpreekTaal3 bij hun oefensessies.

Muzhda komt uit Afghanistan en is sinds 2018 in Nederland. Ze is zich (ten tijde van dit interview) aan het voorbereiden op Staatsexamen II. Daarna wil ze graag een opleiding gaan doen. Ze wilde graag naast de taallessen en ter voorbereiding op het examen haar spreekvaardigheid verbeteren. Ze is in aanraking gekomen met het Kletsmaatjesproject via een klasgenoot. Linda Bosman is taalvrijwilliger en het kletsmaatje van Muzhda.

Hoe vaak oefenen jullie samen en sinds wanneer gebruiken jullie Spreektaal?

Muzhda: We spreken elkaar één keer per week. Dit duurt meestal een uur, soms iets langer. We bespreken van alles en ik heb altijd heel veel vragen voor Linda.
Linda: We zijn sinds december begonnen via het Kletsmaatjesproject. Aan mij is de tip gegeven om Spreektaal te gebruiken. Via de trainingen van Het Begint met Taal heb ik deze tip gekregen. Het beviel meteen goed.

Wil je het hele interview lezen? Dat kan! Het is gratis toegankelijk via de website van LES. Veel leesplezier!