Handboek Intervisie TaalcoachingHoe zorg je dat taalcoaches kennis delen en leren van elkaar? Hoe krijg je als coördinator inzicht in de behoeften van je taalcoaches en geef je hen de kans om ervaringen te delen? Door aan de slag te gaan met intervisie! Het Begint met Taal heeft een handboek geschreven over intervisie, speciaal voor taalcoaching.

Het handboek ‘Intervisie bij taalcoaching’ werd gelanceerd tijdens de coördinatorentraining Intervisie op 2 juli in Utrecht. Deze training werd gegeven door trainer Robert te Pas, mede-auteur van het handboek. Robert: “Het handboek beschrijft wat intervisie is, wat het oplevert, uit welke stappen intervisie bestaat en wat de rol van de coördinator kan zijn. Na het lezen van dit handboek kun je – ook zonder enige voorkennis van het onderwerp – aan de slag met intervisie.” 

De juiste tools in handen

Dat beaamt Eva van Leuveren, taalhuisdocent bij Taalhuis Veenendaal en een van de deelnemers aan de training. “Met het handboek en de training heb ik de juiste tools in handen gekregen om een antwoord te vinden op vragen als ‘hoe leid je intervisie’, ‘hoe zet je dat nou op’ en ‘hoe krijg je je taalcoaches enthousiast’. Ik kan intervisie nu echt gaan inzetten.” 

Nieuwe inzichten

Het Begint met Taal is ervan overtuigd dat intervisie veel oplevert voor zowel taalcoaches als coördinatoren. Esra van den Aker, projectleider bij Het Begint met Taal: “Intervisie is een inspirerende methode die je als coördinator kunt gebruiken om je vrijwilligers met en van elkaar te laten leren. Door gezamenlijk onderwerpen te bespreken, ontdekken taalvrijwilligers hun blinde vlekken. Vaak doen ze door intervisie nieuwe inzichten op.” Charita Zaal, vrijwilligerscoördinator bij De Ronde Venen vult aan: “Intervisie geeft taalcoaches de ruimte om hun verhaal kwijt te kunnen. Het maakt duidelijk: je staat niet alleen, we hebben hetzelfde doel en we kunnen van elkaar leren. De training en het handboek geven me duidelijke handvatten en kaders om taalcoaches nog beter te begeleiden.”

Grip op de groep

Esra: “Ook voor coördinatoren zelf is intervisie heel nuttig. Een coördinator begeleidt vaak een grote groep taalcoaches. Een van de uitdagingen is zicht te houden op al je taalcoaches. Zijn ze nog tevreden? Waar hebben ze behoefte aan? Voor een coördinator is het vaak niet haalbaar om dit individueel met alle taalcoaches in kaart te brengen. Tijdens de intervisie kunnen belangrijke thema’s naar voren komen waar de coördinator vervolgens themabijeenkomsten of trainingen over kan organiseren.”

Het handboek ‘Intervisie bij taalcoaching’ is gratis te downloaden op het extranet van Het Begint met Taal: www.hetbegintmettaal.nl/inloggen-extranet/

In het najaar organiseren we opnieuw een coördinatorentraining over intervisie. Houd onze agenda dus in de gaten op: www.hetbegintmettaal.nl/agenda/