bewerken15
In de Week van de Alfabetisering lanceerden Het Begint met Taal en stichting Lezen & Schrijven vijf nieuwe e-learningfilmpjes over taalcoaching in groepen. Met een bak popcorn en Ben&Jerry’s ijs bekeken de aanwezige taalkoppels, coördinatoren en andere geïnteresseerden het resultaat van deze samenwerking. Ook nieuwsgierig geworden? Bekijk de filmpjes nu online via deze link.

In de nieuwe filmpjes wordt onder andere uitgelegd hoe een vrijwilliger kan omgaan met niveauverschillen binnen een groep, welke werkvormen voor groepen handig zijn en hoe een taalcoach het Nederlands leren zo leuk en praktisch mogelijk kan maken voor anderstaligen. De vijf filmpjes zijn een aanvulling op de e-learningfilmpjes over een-op-een taalcoaching van Het Begint met Taal. Alle e-learningfilmpjes zijn te bekijken via deze pagina, de filmpjes over groepslessen zijn ook te bekijken op de website van Taal voor het Leven.

“Eerst durfde ik geen Nederlands te praten, nu wel.”

bewerken14
Na de lancering van de e-learning vertelden de anderstaligen tijdens een Q&A-sessie over hun ervaringen met het maken van de filmpjes en het leren van de Nederlandse taal. Ze gaven aan dat zij het spannend vonden om gefilmd te worden maar dat ze trots zijn op het resultaat. Ook benadrukten ze hoe blij ze waren met hun taalcoach. Zo zei Nasrat: “Ik heb 90% van mijn Nederlands van Edwin geleerd” terwijl Raihana stelde “Eerst durfde ik geen Nederlands te praten, nu wel.” Edwin is zo enthousiast geworden over taalcoaching dat hij heeft besloten van zijn vrijwilligerswerk zijn werk te maken, hij is daarom een opleiding tot NT2 docent gestart.

bewerken5

Bedankt!

Wij willen Stichting Lezen & Schrijven bedanken voor de prettige samenwerking. Ook waren we erg blij met de medewerking aan de totstandkoming van deze e-learning van bibliotheek Utrecht, Stichting Taal doet meer, Anja Valk, auteur Actief met Taal en mede-oprichter Taalbureau Olijhoek en Valk en Carola van der Voort, adviseur taalverwerving en taaldidactiek aan de Vrije Universiteit. Wij danken ook onze ‘filmsterren’ Elske, Mariëlle, Edwin, Nasrat, Umar, Evelien, Raihana, Shahira, Rim en Sarah voor hun medewerking. Tot slot Ben & Jerry’s en De Alchemist heel erg bedankt voor het ijs en de                                                                                popcorn tijdens de lancering!