Spreek Nederlands met meDonderdagavond 9 mei vond in De Balie in Amsterdam de officiële kick-off plaats van de campagne ‘Spreek Nederlands met me’. Het Begint met Taal is als platform voor taalcoaching betrokken bij deze campagne van Embrace Europe en was dan ook aanwezig bij deze feestelijke avond.

 

Doel van de campagne ‘Spreek Nederlands met me’ is het werven van 10.000 nieuwe taalvrijwilligers. Initiatiefnemer is Embrace Europe, die de campagne dit jaar alleen in Nederland lanceert maar hoopt op een Europese uitrol vanaf volgend jaar. “Maar liefst 600.000 migranten in Nederland hebben behoefte aan coaching om Nederlands te leren spreken en daardoor beter te integreren in de maatschappij en op de arbeidsmarkt,” zei Paula Conaghan van Embrace Europe. Als het ons lukt om iedere migrant te koppelen aan een taalvrijwilliger, kunnen wij het hele land Nederlands laten spreken.”

 

Visie sluit aan

De presentatie was in handen van actrice Dewi Reijs. Tijdens de avond werd de door mede-partner Deedmob gemaakte campagnewebsite https://www.embrace-europe.org gelanceerd. Wie mee wil doen aan de campagne, meldt zich via deze website aan. Elise Zomer (projectmanager Het Begint met Taal) lichtte de rol van Het Begint met Taal toe. “Het idee achter de campagne sluit naadloos aan bij onze visie op taalcoaching. We hopen met het steunen van ‘Spreek Nederlands met me’ anderstaligen die nu op de wachtlijst staan voor taalcoaching, te koppelen aan nieuwe vrijwilligers.”

 

Rugzak vol moois

Bijzondere nieuwkomers en vrijwilligers werden deze avond uitgebreid in het zonnetje gezet. Onder hen was Germaine Trooster, al 10 jaar coördinator van Huis der Taal uit Deventer. Germaine is NT2-docent, medeauteur van taalmethode De IJsbreker en traint tegenwoordig andere coördinatoren in het effectief organiseren van taalcoaching. “Hoe mooi is het als een taalvrijwilliger en anderstalige een vast onderdeel van elkaars week worden,” zei Germaine. “Als coördinator heb ik daar een rugzak vol mooie voorbeelden van!”

 

In de baas zijn tijd

Ook Sanne Heil stond in de Amsterdamse spotlights. Sanne werkt bij content-organisatie Presenter en wist haar collega’s te mobiliseren om taalvrijwilliger te worden bij de Utrechtse taalcoachorganisatie Taal Doet Meer. “Met acht collega’s bezoeken we wekelijks een taalcafé om daar met nieuwkomers de taal te oefenen.” Ook Sanne’s werkgever werd enthousiast en daardoor kan de inzet van de vrijwilligers deels onder werktijd plaatsvinden. Een inspirerend voorbeeld voor andere werkgevers die maatschappelijk betrokken willen zijn!

 

De avond werd feestelijk afgesloten met een optreden van de Syrische Wasim Arslan en band.