N.B. Wegens de populariteit van het programma is het op dit moment niet mogelijk om je aan te melden voor e-coaching voor vrijwilligers.

Hoe zorg je dat de taalcoaching het beste aansluit bij je deelnemer en bij jou? Door gebruik te maken van waar jullie goed in zijn! Onze ervaren e-coaches geven je tips over hoe je je kwaliteiten in kunt zetten en zo een echte ‘coach’ van je deelnemer wordt. Na dit coachingstraject zeg je vol zelfvertrouwen: ik ben op de goede weg!

Wat is e-coaching?

E-coaching is een programma waarbij je samen met een professionele e-coach werkt aan jouw coachingsvaardigheden. Door middel van zes opdrachten krijg je inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als taalcoach. Doordat je elke week persoonlijke feedback krijgt op je opdracht van je e-coach, leer je in korte tijd veel over jezelf als taalcoach. Het traject duurt 2 tot 3 maanden, kost je ongeveer een uur per week en doe je online. Onze e-coaching is gratis beschikbaar voor taalcoaches die vrijwilliger zijn bij een organisatie die is aangesloten bij Het Begint met Taal.

Waarom?

Uit onderzoek blijkt dat taalcoaching het meest effectief is als je je taalmaatje de regie geeft over het leren van de taal. Dat betekent dat je taalmaatje zelf leerdoelen opstelt, gebaseerd op de problemen waar hij of zij in het leven tegenaan loopt. Wat is zijn/haar ‘taalnood’? Jij begeleidt je taalmaatje bij het opstellen en realiseren van deze doelen. Je doet dit niet vanuit een rol als ‘docent’, maar als coach. Door te luisteren, goede vragen te stellen, aan te moedigen en je betrokkenheid te tonen. Zo geef je de deelnemer het vertrouwen en de moed om de taal echt te gaan gebruiken. Om dit goed te kunnen doen, zijn coachingsvaardigheden heel handig.

Hoe het werkt

Na aanmelding koppelen we je aan één van onze professionele e-coaches en krijg je toegang tot ons online coachingsplatform. Dan gaan jij en je e-coach samen aan de slag. Door middel van zes opdrachten krijg je inzicht in wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn op het gebied van coaching. Je e-coach geeft feedback op jouw gemaakte opdrachten en stelt vragen. Hij of zij zet je aan het denken over hoe jij jouw kwaliteiten in kunt zetten om je echt als ‘coach’ op te stellen van de anderstalige. Je leert veel over je eigen manier van werken, maar ook geeft het inzicht in jezelf. Vervolgens ontdek je samen wat het gevolg is van jouw coachingsstijl en, mocht je dat willen, wat je kunt doen om die te veranderen.

Het programma bestaat uit:

 1. Kennismaking e-coach & taalvrijwilliger
 2. Welke coachvaardigheden heb jij?
 3. Ontdek je kwaliteiten
 4. Erop uit met je anderstalige
 5. Waar krijgen jullie energie van?
 6. Evaluatie

Bekijk hier een voorbeeld van een opdracht.

Wat zeggen taalcoaches over onze e-coaching?

Taalcoach Caroline volgt nu een maand ons e-coachingsprogramma en is enthousiast: “Door de e-coaching leer ik veel over mijn eigen stijl van coaching. Mijn e-coach stelt mij allerlei vragen en laat mij nadenken over mijn aanpak als taalcoach. Vervolgens ontdek je samen wat het gevolg is van die stijl en, mocht je dat willen, wat je kunt doen om je die te veranderen. Je leert veel over je eigen manier van werken, maar ook geeft het inzicht in jezelf. Ook zet het mij aan het denken over welke vaardigheden ik meer wil ontwikkelen en wat ik kan doen om dat te bereiken. Mijn e-coach geeft me de tools en ik doe het werk.”

Onze e-coaches zijn professionele coaches, maar doen deze e-coaching voor Het Begint met Taal als vrijwilliger. Caroline: “Mijn e-coach is enthousiast, positief en scherpzinnig. Ze schrijft me niet voor hoe ik moet coachen, maar houdt me door het stellen van goede vragen een spiegel voor en zet mij aan het denken.”

Is e-coaching wat je zoekt?

Dit traject is geschikt voor jou als je meer wilt leren over hoe je een anderstalige coacht.

Als je tips wilt over bijvoorbeeld oefenmateriaal, werkvormen, uitstapjes of het oefenen van uitspraak, dan is e-coaching niet het juiste programma voor jou. Je kan dan beter een kijkje nemen bij onze e-learning of je aanmelden voor een van onze webinars.

Wil je je aanmelden voor e-coaching?

NB Door de populariteit van het programma is het op dit moment helaas niet mogelijk om je aan te melden voor e-coaching voor vrijwilligers.

 • Ik wil werken aan mijn coachingsvaardigheden en ben gemotiveerd om te reflecteren op mijn eigen stijl van taalcoaching.
 • Ik ben gemotiveerd en ik realiseer me dat een e-coach ook een is vrijwilliger die het erg jammer vindt als ik  de coaching voortijdig stopzet.

Let op: Je kunt alleen meedoen aan het e-coachtraject als je vrijwilliger bent bij een aangesloten organisatie.

Europese Privacy Wetgeving (AVG)

Hiermee geef ik Het Begint Met Taal toestemming om bovenstaande gegevens te gebruiken voor verwerking van mijn aanmelding voor e-coaching.

Partners

Het Begint met Taal heeft het e-coachtraject ontwikkeld met Your Solutions. Wij maken gebruik van het systeem Pluform. Het project wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

E-coaching

“Door de e-coaching leer ik veel over mijn eigen stijl van coaching. Mijn e-coach stelt mij allerlei
vragen en laat mij nadenken over mijn aanpak als taalcoach. Mijn e-coach geeft me de tools en ik doe het werk.” – taalvrijwilliger Caroline

Onze e-coaches (vrijwilligers)

Astorita Burleson
 • Astorita Burleson

 • E-coach

 • Marianne Driessen

 • E-coach

 • Désirée van der Jagt

 • E-coach

 • Ina Mennegat

 • E-coach

e-coach Annemeik Schlatmann
 • Annemeik Schlatmann

 • E-coach

 • Esther Schoots

 • E-coach

 • Paulette Teeken

 • E-coach

 • Richard Welten

 • E-coach

Alles wat je nodig hebt als taalvrijwilliger

Logo Spreektaal
Logo Gezonde Taal
Logo e-coaching
Logo e-learning