Vrijwilligerswerk levert veel op en is een mooi vervolg op taalcoaching. Door vrijwilligerswerk kunnen nieuwkomers hun Nederlands oefenen, werkervaring opdoen en een netwerk opbouwen. De stap naar vrijwilligerswerk is voor veel anderstaligen echter moeilijk. In deze training Vooruit naar Vrijwilligerswerk leer je hoe je anderstaligen kunt begeleiden naar en tijdens vrijwilligerswerk. Meld je snel aan!

Waarom deze training?

In de praktijk blijkt dat veel anderstaligen het moeilijk vinden om de stap naar vrijwilligerswerk te maken. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Soms  is er weinig kennis over: ‘hoe vind ik vrijwilligerswerk, hoe werkt een vrijwilligerscentrale en…wat vind ik eigenlijk leuk’? Bij vrijwilligerscentrales en op de werkvloer is vaak weinig kennis over het begeleiden van anderstaligen.

Inhoud van de training

Vooruit naar Vrijwilligerswerk is een methodiek die anderstaligen rond A2-niveau ondersteuning biedt om passend vrijwilligerswerk te vinden én om het vrijwilligerswerk te blijven doen. De methode is zowel individueel als voor groepen te gebruiken en uitermate geschikt voor taalkoppels. De methodiek is ontwikkeld in Amsterdam en is er jarenlang met succes toegepast: doorgaans begint 75% van de deelnemers met vrijwilligerswerk.

Opbrengst/resultaat van de training

Na deze training:

  • Ken je de mogelijkheden en valkuilen van het toeleiden van anderstaligen naar vrijwilligerswerk
  • Kun je werken met de methode Vooruit naar Vrijwilligerswerk en heb je geoefend met een aantal werkvormen
  • Weet je wat jouw rol kan zijn als coördinator om anderstaligen te begeleiden naar vrijwilligerswerk en welke houding daarvoor nodig is als begeleider

Tijdens de training werken we met het werkboek Vooruit naar Vrijwilligerswerk en het coördinatorenmateriaal (Trainingsprogramma en Methodiekbeschrijving).

Datum en duur

De training vindt plaats op woensdag 24 juni van 10.00 – 16.00 met inloop vanaf 9.30 uur. We zorgen voor een lunch tussendoor.

Voor wie?

De training is geschikt voor coördinatoren die (willen) werken aan toeleiding van anderstaligen naar vrijwilligerswerk.

De trainer

De training wordt gegeven door Magda van der Wees. Zij heeft de methode ontwikkeld voor het Amsterdams Buurvrouwen Contact en heeft jarenlang met de methode gewerkt en taalvrijwilligers hierbij getraind. Ook heeft ze vrijwilligersorganisaties en –centrales met de methode laten kennismaken. Ze werkt interactief, gericht op het ervarend leren en gebruikt daarbij actieve, creatieve en gevarieerde werkvormen.

Aanmelden

Meld je via onderstaand formulier aan. Let op: alleen coördinatoren van aangesloten organisaties kunnen deze training volgen.

Kijk hier of jouw organisatie is aangesloten bij Het Begint met Taal.

Vooruit naar Vrijwilligerswerk - 24 juni