Taal & gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Pharos en Het Begint met Taal organiseren daarom in mei & juni 10 trainingen over de link tussen gezondheid, taal & cultuur.

Als je de Nederlandse taal niet goed beheerst, is het lastig om zelfstandig een bezoek te brengen aan de huisarts, de bijsluiter te lezen en gezonde boodschappen te doen. Bovendien is het extra moeilijk om een taal te leren, als je gezondheidsproblemen hebt. Migranten en vluchtelingen hebben vaak een slechtere gezondheid en het is dus juist belangrijk dat zij de weg naar de gezondheidszorg kennen en over gezondheid kunnen praten.  

Hoe kun je hier als coördinator mee omgaan? Hoe bespreek je onderwerpen over gezondheid en de gezondheidszorg tijdens de taalontmoeting? Welke uitstapjes naar zorginstellingen kun je jouw taalvrijwilligers aanraden om te ondernemen met hun deelnemers? Hoe kunnen taalvrijwilligers gezondheidsvaardigheden in de praktijk oefenen? Hoe kun je samenwerken met migrantenorganisaties en zorgprofessionals? En wat doe je als je cursist gezondheidsproblemen heeft en zorg nodig heeft? Meld je via onderstaande links aan voor een training bij jou in de buurt!

Wat kun je verwachten?

Na deze de training kennen de coördinatoren van vrijwilligers- en migrantenorganisaties en zorgprofessionals

  • de impact van lage gezondheidsvaardigheden op het leven van anderstaligen in de praktijk.  
  • de mogelijkheden om met anderstaligen over gezondheid en gezondheidszorg te praten en hun vaardigheden te vergroten.
  • de meerwaarde van lokale, duurzame samenwerking met taalvrijwilligers-, migrantenorganisaties & zorgprofessionals.
  • de voorwaarden voor deze samenwerking.

Ook weten zij

  • hoe je vanuit een cultuursensitieve houding effectiever communiceert en ondersteunt bij lage taal- en gezondheidsvaardigheden.
  • welke hulpmiddelen er zijn om te gebruiken tijdens de taalontmoeting.
  • welke best practices er zijn op het gebied van gezondheid, taal & cultuur, bijvoorbeeld uit het pilotprogramma Wat is gezond? 
  • hoe je kunt werken met het materiaal Gezonde Taal.

Deze training is ontstaan uit een samenwerkingsverband tussen Het Begint met Taal, Pharos en Taal Doet Meer. De training wordt mogelijk gemaakt met steun van Fonds NutsOhra.

Logo Het Begint Met Taal
logo Taal doet meer

Aanmelden

Meld je nu aan voor een training bij jou in de buurt:

VOL!! Utrecht – woensdag 19 september 13-16 uur