Hoe zorg je dat taalvrijwilligers kennis delen en leren van elkaar? Hoe krijg je als coördinator inzicht in de behoeften van je vrijwilligers en geef je hen de kans om ervaringen te delen? Door aan de slag te gaan met intervisie! Intervisie is een methode waarbij taalcoaches met en van elkaar leren.

Wat is intervisie?

Bij intervisie beschrijft een taalcoach een casus. De andere taalcoaches stellen volgens een vaste structuur vragen en definiëren zo samen het het (onderliggende) probleem. Tot slot geven ze adviezen. Zo krijgen taalcoaches op een gezamenlijke en prettige manier nieuwe inzichten in hun stijl van taalcoaching.

Waarom intervisie?

  • Door uit te wisselen, verruimen taalcoaches elkaars blik en helpen ze elkaar verder met vragen rondom taalcoaching. Zo delen taalcoaches onderling kennis en is dit niet meer alleen afhankelijk van jou als coördinator;
  • Tijdens intervisie wordt duidelijk wat de persoonlijke valkuilen, kwaliteiten en motivatie van vrijwilligers zijn. Voor jou als coördinator is het niet haalbaar om dit met alle taalcoaches individueel in kaart te brengen;
  • Door te luisteren krijg je als coördinator meer inzicht in verschillende behoeften van vrijwilligers. Tijdens de intervisie kunnen belangrijke thema’s naar voren komen waar jij als coördinator vervolgens themabijeenkomsten of trainingen over kan organiseren;
  • Intervisie bevordert de betrokkenheid richting de organisatie en tussen vrijwilligers onderling.

Opbrengst van de training

Na deze training weet je wat intervisie is, waarvoor je het in kan zetten, heb je geoefend met minimaal twee intervisiemodellen en weet je wat jouw rol kan zijn als coördinator tijdens een intervisiebijeenkomst. Kortom: je kunt meteen aan de slag met het organiseren van intervisiebijeenkomsten!

Bovendien krijg je tijdens de training het handboek “Intervisie voor coördinatoren”, geschreven door trainer Robert te Pas en Het Begint met Taal. Dit handboek bevat onder andere drie intervisiemodellen en veel praktische tips. Coördinator Annemarie zegt over de training: “Door het volgen van de training voelde ik me gesterkt in mijn rol als intervisiebegeleider. Ik kon de stappen expliciet benoemen en uitleggen en was ik duidelijk over de verwachtingen en de doelen van de intervisie. De vrijwilligers stelden dit erg op prijs.”

Voor wie?

De training is geschikt en gratis voor coördinatoren die intervisiebijeenkomsten willen gaan organiseren voor hun taalvrijwilligers. Let op: Alleen coördinatoren van aangesloten organisaties kunnen deze training volgen. Kijk hier of jouw organisatie is aangesloten bij Het Begint met Taal.

De trainer

De training wordt gegeven door  Robert te Pas. Hij is al vele jaren betrokken bij het Begint met Taal. Robert heeft een ruime ervaring in het werken met en voor vrijwilligers(organisaties)  in het hele land en weet goed aan te sluiten bij de behoefte uit de praktijk. Hij werkt interactief, gericht op het ervarend leren en gebruikt daarbij actieve, creatieve en gevarieerde werkvormen. Hij vraagt daarbij van cursisten een actieve houding en eigen inbreng uit hun praktijk.

Datum en tijd

De training vindt plaats op dinsdag 7 april 2020 van 10.00 – 17.00 uur met inloop vanaf 9.30 uur. Om 12:30 uur zal er voor jullie een heerlijke lunch klaarstaan.

Aanmelden

Je ontvangt een bevestiging van je deelname en de locatie een week van tevoren.

Let op: Alleen coördinatoren van aangesloten organisaties kunnen deze training
volgen. Kijk hier of jouw organisatie is aangesloten bij Het Begint met Taal.

Intervisie - 7 april