Coordinator taalcoaching Germaine TroosterHoeveel anderstaligen ze in 10 jaar tijd met vrijwilligers in contact bracht? Coördinator (én coördinatoren-trainster!) Germaine Trooster weet het niet. Wel weet ze dat haar inzet gewaardeerd wordt. Op 9 mei kreeg ze officiële erkenning van Embrace Europe tijdens de feestelijke kick-off van de campagne ‘Spreek Nederlands met me’. Het Begint met Taal had Germaine genomineerd.

Germaine is coördinator taalcoaching bij Huis der Taal in Deventer. Ze traint ook andere coördinatoren in het effectief organiseren van taalcoaching. Wie haar track record kent, begrijpt dat meteen. Jaren geleden al zag Germaine als NT2-docent en medeauteur van een taalmethode dat sommige anderstaligen onvoldoende bereikt en geholpen werden door alleen taalles. Ze ging bij een welzijnsorganisatie in Deventer aan de slag als coördinator taalcoaching en bracht taalvrijwilligers en geïsoleerde vrouwen bij elkaar om te oefenen met de Nederlandse taal.

 

Van betaald naar vrijwillig

Toen er voor dit werk geen geld meer was, besloot ze zich als vrijwillige coördinator te blijven inzetten. In samenwerking met de bibliotheek van Deventer verbreedde ze de doelgroep voor taalcoaching en zorgde ze voor een doorontwikkeling van de werkwijze. Germaine houdt zich nu nog altijd bezig met de kwaliteit van taalcoaching. Voor de landelijke training voor taalvrijwilligers ontwikkelde ze de NT2-onderdelen.

 

Rugzak vol moois

Het Begint met Taal vindt Germaine een inspirator voor het gehele werkveld. Zelf zegt ze over haar inzet: “Hoe mooi is het als een taalvrijwilliger en anderstalige een vast onderdeel van elkaars week worden. Als coördinator heb ik daar een rugzak vol mooie voorbeelden van!”

 

Doe ook mee!

Wil jij ook mensen verbinden met elkaar en met de Nederlandse taal? Word dan net als Germaine coördinator!