Taal & toekomstperspectief is een pilotproject voor jonge nieuwkomers (16-25 jaar) die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten. De pilot wordt vanaf januari 2017 uitgevoerd door Het Begint met Taal en vier vrijwilligersorganisaties: Taal doet meer (Utrecht), Stichting Piëzo (Zoetermeer), Gilde SamenSpraak Leiden en Bibliotheek Oostland (Pijnacker, Nootdorp). De jongeren gaan 25 weken lang met een coach aan de slag. In januari volgden 50 jongerencoaches ter voorbereiding de coachtraining. “Zin om nu echt aan de slag te gaan,” reageerden veel coaches na afloop. Binnenkort vinden de eerste groepsbijeenkomsten voor de jongeren plaats, georganiseerd door Jinc! De impact van deze pilot wordt gemeten door Foursteps. Na de pilot wordt dit project uitgerold over meer vrijwilligersorganisaties. Meedoen met de uitrol? Lees verder hoe je je kunt aanmelden. 

Kansen vergroten

Uit onderzoek van STOOF blijkt dat jongeren en werkgevers vaak een ander beeld hebben dan werkgevers van de soft skills die nodig zijn bij werk. Ook blijkt uit dat jonge nieuwkomers minder makkelijk aan de slag komen met werk of studie. De coaches van Taal & toekomstperspectief zorgen ervoor dat de drempels tot studie en werk lager worden. Dat betekent voor iedere deelnemende jongere iets anders, hun persoonlijke leervraag is leidend. Denk aan taalondersteuning, jezelf leren presenteren, een goed CV opstellen, een opleiding vinden die bij je past, of leren netwerken. Het traject is maatwerk, de leervraag van de jongere is leidend. Tijdens de groepsbijeenkomsten van Jinc wisselen de jongeren uit: Waar loop jij tegenaan? Hoe presenteer jij jezelf? Welke houding neem je aan als je een gesprek met een collega voert?

Door wie ben jij geïnspireerd?

Op alle vier locaties zijn coaches getraind door Merlijn Slothouber – van Oortmerssen en Gea Harhar. Vragen als: Door wie ben jij geïnspireerd? En waardoor kwam dat? maar ook het kwaliteitenspel en verschillende casussen uit de praktijk kwamen aan bod. Met nieuwe kennis, de reader, het coachplan en de informatie in de Facebookgroep zijn de coaches begin februari vol energie van start gegaan. 25 Weken lang spreken de coaches ongeveer 1-2 uur per week met de jongere af om aan hun persoonlijke leerdoel te werken. Zo vergroten de jonge nieuwkomers hun toekomstkansen.

Landelijke uitrol Taal & toekomstperspectief

Na de pilot wordt het project in het najaar van 2017 landelijk uitgerold, omdat nog veel meer jonge nieuwkomers staan te springen om hun kansen te vergroten op de arbeidsmarkt. Ben je geïnteresseerd in de uitrol en aangesloten bij Het Begint met Taal? Vul onderstaand contactformulier in en we houden je op de hoogte.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door Fonds 21 en het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid.logo fonds 21