COA Logeerregeling

Als statushouder een tijdje logeren bij een Nederlands gastgezin: helpt dat bij het integreren? Jazeker! Dit is een van de conclusies van het onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut naar de COA Logeerregeling. Met deze regeling kunnen statushouders die wachten op een woning tijdelijk het AZC verlaten om te logeren bij een gastgezin, familie of vrienden.

Elke dag bezig met taal

Een Syrische man die meedeed aan het onderzoek zegt: “Ik heb veel geleerd over de cultuur, muziek, BN’ers, politiek… dat zijn dingen die je niet makkelijk leert als je op het AZC verblijft. Meer interactie met locals versnelt het proces.”

Een andere respondent vertelt: “Toen ik bij het gastgezin verbleef, ging mijn taal ontzettend vooruit. Want ik was er elke dag mee bezig.”

Heb jij een plekje over? Doe dan mee aan het logeerproject!

> Lees hier meer over de COA Logeerregeling.

> Of neem direct contact op met Takecarebnb, de organisatie die het COA helpt met het matchen van gastgezinnen aan vergunninghouders.

> Bekijk ook eens dit veelzeggende filmpje van Takecarebnb

> Ken je een statushouder die gebruik wil maken van de logeeregeling? Lees dan hier hoe hij of zij zich kan aanmelden.

Over het onderzoek

Het Verwey-Jonker Instituut schrijft in het onderzoeksrapport: “We concluderen dat de COA Logeerregeling bijdraagt aan een snellere start voor statushouders met het opbouwen van een nieuw leven in Nederland. Hierdoor gaat minder kostbare tijd verloren.” Op basis van literatuuronderzoek, interviews en (groeps)gesprekken concluderen de onderzoekers: “Zij gebruiken de logeerregeling om sneller het AZC te kunnen verlaten om aan hun doelen te kunnen gaan werken. Maar ook statushouders die gaan logeren bij familie of vrienden profiteren van de logeerregeling, niet in de laatste plaats omdat zij gebruik kunnen maken van de ervaringskennis met integratie van hun gastgezinnen, die vaak ook nog maar kort in Nederland zijn.”

De onderzoekers geven ook aan dat er verbeterpunten zijn. “De bekendheid van de logeerregeling – zowel bij AZC medewerkers als bij statushouders – kan sterk worden vergroot, waardoor meer statushouders kunnen logeren. […] Ook is er winst te behalen door het flexibeler invullen van de wekelijkse meldplicht bij het COA, zodat deze de op participatie gerichte activiteiten van logés niet in de weg staat.”