Ambassadrice van Het Begint met Taal: Annie Brouwer overleden

Home/Nieuws, Nieuwsbrief/Ambassadrice van Het Begint met Taal: Annie Brouwer overleden

Ambassadrice van Het Begint met Taal: Annie Brouwer overleden

Vandaag bereikte ons het verdrietige bericht dat Annie Brouwer is overleden. De oud-burgemeester van Utrecht én ambassadrice van Het Begint met Taal is op 70-jarige leeftijd overleden. Onze gedachten zijn bij de familie & vrienden van Annie Brouwer. Wij wensen hen sterkte toe in deze moeilijke periode.

Ambassadeurschap

Annie Brouwer is al meerdere jaren een van de ambassadeurs van Het Begint met Taal. Ze hechtte veel waarde aan vrijwilligerswerk, emancipatie en de strijd tegen discriminatie. Zo zei ze over vrijwilligerswerk: “Vrijwilligers zijn mensen die de daad bij het woord voegen en hun kennis gebruiken om anderen meer kansen te geven. Zo hebben zij zich in korte tijd onmisbaar weten te maken.” Dit geldt ook zeker voor taalcoaches, die tijdens hun wekelijkse ontmoetingen met migranten hen wegwijs maken in de Nederlandse samenleving. Door hen kunnen migranten meedoen in Nederland en kunnen ze nieuwe kansen aangrijpen. Daarom koos Annie Brouwer tot het ambassadeurschap van Het Begint met Taal.

Annie Brouwer in het nieuws

Op NOS.nl verscheen het volgende artikel over Annie Brouwer:

De Utrechtse oud-burgemeester Annie Brouwer-Korf is op 70-jarige leeftijd overleden. Ze was burgemeester van Utrecht van 1999 tot 2008. Daarvoor was ze onder meer raadslid en wethouder in Nijmegen en burgemeester van Zutphen en Amersfoort. Na haar afscheid als burgemeester van Utrecht werd ze lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en was ze actief bij verschillende organisaties in Utrecht. Brouwer ging in de politiek vanwege haar ervaring als gijzelaar in de door Molukse jongeren gekaapte trein bij De Punt in mei 1977. Ze was toen drie maanden zwanger en werd samen met een andere zwangere vrouw vrijgelaten, zes dagen voordat de gijzelingsactie op 11 juni 1977 met geweld werd beëindigd. In de twee weken dat ze in de trein vastzat, dacht ze na over haar leven en besloot er een andere wending aan te geven. Na de kaping meldde ze zich bij de PvdA.

Samenleving opbouwen

Annie Brouwer kwam uit een rood nest. “Er werd bij ons thuis veel over politiek gesproken, maar de belangstelling was vooral gericht op de vakbond en het onderwijs. Mijn vader vond ook dat je niet kon volstaan met het betalen van contributie. Je moest actief zijn, in een bestuur gaan zitten of zo. Je mocht niet alleen praten, je moest wat doen. De samenleving opbouwen. Dat spreekt mij wel aan”, zei ze in 2001 in een gesprek met de Volkskrant. Bij haar afscheid in Utrecht werd een prijs voor LHBTI-emancipatie naar haar genoemd. Ze was er zelf de eerste winnaar van, omdat ze als burgemeester maar ook persoonlijk vaak aanwezig was bij LHBTI-activiteiten. Ze hield de discussie gaande over emancipatie en discriminatie, zoals de organisatie het omschrijft. Op het stadhuis van Utrecht is vanaf donderdagmiddag een condoleanceregister geopend. De vlag hangt daar halfstok; dat zal ook gebeuren op de dag van de uitvaart.

Bron: NOS.nl

19 mei 2017|Nieuws, Nieuwsbrief|