Kletsmaatjes verdieping

Alleen Kletsmaatjes

None

Kletsmaatjes

12 Sessies

Vind in deze e-learning extra informatie over taalcoaching, werkvormen, meertaligheid en meer.

Kletsmaatjes verdieping

Je leert een taal sneller als je veel oefent. Natuurlijk is het heel erg fijn dat jullie samen oefenen, maar hoe meer hoe beter. Benadruk daarom ook het belang van (zelf)studie naast jullie taalcoachsessies. Lees hier welke websites, televisieprogramma's of boeken je het beste aan kunt raden. 

Voor veel nieuwkomers is het Nederlandse zorgsysteem heel anders dan ze gewend zijn in hun land van herkomst. In deze sessie krijg je handige informatie van Pharos aangereikt en tips wat je kunt doen als je vermoedt dat je deelnemer extra hulp kan gebruiken.

In deze les krijg je tips hoe je als vrijwilligers anderstaligen kunt ondersteunen die nauwelijks onderwijs hebben gehad in hun leven. Ook krijg je tips hoe je de communicatie van deze praktijkleerders stimuleert.  

Vind hier meer informatie over de Wet Inburgering en wat jij als taalcoach het beste wel (en niet) kunt doen om je kletsmaatje zo goed mogelijk te ondersteunen.

Een nieuwkomer die het Nederlands leert als tweede, derde of zelfs vierde taal is meertalig. Over meertaligheid bestaan er veel (voor)oordelen en misverstanden. Lees hier meer over de voordelen van meertaligheid.

Jij en jouw kletsmaatje oefenen samen de Nederlandse taal zodat hij of zij beter wordt. Maar wat is nou eigenlijk beter? Hoe weet je of iemand vooruit gaat? Lees hier meer over de verschillende taalontwikkelingen die jouw deelnemer mee kan maken.

Er bestaan ontzettend veel verschillende werkvormen die inzetbaar zijn voor taalcoaching, zowel online als offline. Lees hier meer informatie over de werkvormen en krijg inspiratie om de sessies nóg leuker te maken!  

Het werken met taalcoach-materiaal kan ontzettend handig zijn voor structuur, inspiratie, (de juiste) woordenschat en het toewerken naar praktijksituaties. Over SpreekTaal heb je in de basis e-learning al gelezen. Lees hier over nog meer bruikbare taalcoach-materialen.

Tijdens taalcoaching oefen je gesprekken en situaties uit de praktijk. Zo kan de deelnemer het geleerde gelijk toepassen in zijn dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om er samen op uit te gaan. Lees hier hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Tijdens Kletsmaatjes kan het zo zijn dat je kletsmaatje vragen stelt over formeel taalonderwijs, werk of andere zaken. Dan is het handig om te weten waar je naar kunt doorverwijzen.

Tijdens het traject is het belangrijk om regelmatig terug en vooruit te kijken. Door te evalueren realiseert de anderstalige dat hij of zij leert, wat dat is en soms ook hoe hij of zij dat oefent. Lees hier meer over hoe je het beste kunt evalueren.

Jij bent als vrijwilliger zelf de beste ambassadeur om andere mensen te enthousiasmeren voor Kletsmaatjes. Lees hier wat tips over hoe je dat het beste kunt doen!

Pen
>

Gelukt!

Waarschuwing

Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.