Kletsmaatjes
Video/Tekst

Kletsmaatjes verdieping

11 Sessies

Over deze e-learning

Vind in deze e-learning extra informatie over taalcoaching, werkvormen, meertaligheid en meer.

Programma

Alleen Kletsmaatjes

Zelfstudie

Je leert een taal sneller als je veel oefent. Natuurlijk is het heel erg fijn dat jullie samen oefenen, maar hoe meer hoe beter. Benadruk daarom ook het belang van (zelf)studie naast jullie taalcoachsessies. Lees hier welke websites, televisieprogramma's of boeken je het beste aan kunt raden. 
Alleen Kletsmaatjes

Taalcoaching voor praktijkleerders (laaggeletterden)

In deze les krijg je tips hoe je als vrijwilligers anderstaligen kunt ondersteunen die nauwelijks onderwijs hebben gehad in hun leven. Ook krijg je tips hoe je de communicatie van deze praktijkleerders stimuleert.  
Alleen Kletsmaatjes

Meertaligheid

Een nieuwkomer die het Nederlands leert als tweede, derde of zelfs vierde taal is meertalig. Over meertaligheid bestaan er veel (voor)oordelen en misverstanden. Lees hier meer over de voordelen van meertaligheid.
Alleen Kletsmaatjes

Tweede taalverwerving – verdieping

Jij en jouw deelnemer(s) oefenen samen de Nederlandse taal zodat hij of zij beter wordt. Maar wat is nou eigenlijk beter? Hoe weet je of iemand vooruit gaat? Lees hier meer over de verschillende taalontwikkelingen die jouw deelnemer mee kan maken.
Alleen Kletsmaatjes

Werkvormen – verdieping

Er bestaan ontzettend veel verschillende werkvormen die inzetbaar zijn voor taalcoaching, zowel online als offline. Lees hier meer informatie over de werkvormen en krijg inspiratie om de sessies nóg leuker te maken!  
Alleen Kletsmaatjes

Materialen voor taalcoaching – verdieping

Het werken met taalcoach-materiaal kan ontzettend handig zijn voor structuur, inspiratie, (de juiste) woordenschat en het toewerken naar praktijksituaties. Over SpreekTaal heb je in de basis e-learning al gelezen. Lees hier over nog meer bruikbare taalcoach-materialen.
Alleen Kletsmaatjes

De inburgering

Op 1 juli 2021 gaat de nieuwe wet inburgering in. Lees hier meer informatie over deze nieuwe wet.
Alleen Kletsmaatjes

Er op uit

Tijdens taalcoaching oefen je gesprekken en situaties uit de praktijk.  Zo kan de deelnemer het geleerde gelijk toepassen in zijn dagelijks leven. Daarom is het belangrijk om er samen op uit te gaan. Lees hier hoe je dat het beste aan kunt pakken.
Alleen Kletsmaatjes

Doorverwijzen

Tijdens het taalcoachtraject kan het zo zijn dat een deelnemer vragen stelt over formeel taalonderwijs, werkmogelijkheden of andere zaken die buiten het taalcoachtraject vallen. Dan is het handig om te weten waar je naar kunt doorverwijzen.
Alleen Kletsmaatjes

(Tussentijds)evalueren

Tijdens het traject is het belangrijk om regelmatig terug en vooruit te kijken. Door te evalueren realiseert de anderstalige dat hij of zij leert, wat dat is en soms ook hoe hij of zij dat oefent. Lees hier meer over hoe je het beste kunt evalueren.
Alleen Kletsmaatjes

Word ambassadeur

Jij bent als taalvrijwilliger zelf de beste ambassadeur om andere mensen te enthousiasmeren voor taalcoaching. Lees hier wat tips over hoe je dat het beste kunt doen!
Pen