10.000 nieuwe taalvrijwilligersVandaag gaat de social media-campagne ‘Spreek Nederlands met me’ van start. Het doel van de campagne is het werven van 10.000 nieuwe taalvrijwilligers die zich willen inzetten voor nieuwkomers. Het Begint met Taal steunt deze campagne.

De campagne is opgezet door Embrace Europe, een burgerinitiatief dat nieuwkomers in Europa een warm welkom wil geven. Met de campagne hoopt Embrace Europe nu in Nederland 10.000 nieuwe taalvrijwilligers te werven. Deze vrijwilligers kunnen dan gekoppeld worden aan 10.000 nieuwkomers die Nederlands willen oefenen en leren over de cultuur van hun nieuwe land. Vrijwilligers die willen meedoen, kiezen op de website via welke organisatie zij zich gaan inzetten.

Wachtlijst

Embrace Europe heeft Het Begint met Taal als landelijk platform voor taalcoaching gevraagd om de campagne in Nederland te steunen. In 2018 waren er zo’n 16.000 taalvrijwilligers actief in het netwerk van Het Begint met Taal, terwijl er ruim 600.000 anderstaligen met een taalvraag zijn. Het Begint met Taal hoopt met het steunen van ‘Spreek Nederlands met me’ anderstaligen die nu op de wachtlijst staan voor taalcoaching, te koppelen aan nieuwe vrijwilligers. Deze taalvrijwilligers kunnen bij een van de 165 aangesloten organisaties op ruim 380 locaties aan de slag.

Andere Nederlandse organisaties die de campagne van Embrace Europe steunen zijn onder andere het UAF, WelcomeApp, ABN AMRO, Rabobank en Heineken.

Doe mee!

Je kunt je aansluiten bij deze beweging door je als vrijwilliger aan te melden op de campagnewebsite voor een eenmalige of langduriger inzet. Ook kun je eenvoudig en snel de berichten delen die hierover op sociale media verschijnen.