Taal & Toekomst

Home/Taal & Toekomst

Een diploma alleen is niet voldoende om een goede start te maken op de arbeidsmarkt. Schrijf maar eens een goede sollicitatiebrief. Of leg in een gesprek in korte tijd uit waarom jij de perfecte kandidaat bent voor een functie. Niet makkelijk als je de Nederlandse taal niet goed spreekt. Taal & Toekomst koppelt taalcoaches aan jongeren om die noodzakelijke vaardigheden op te schroeven. Met succes: al 50 enthousiaste taalkoppels zijn gestart in vier gemeenten.

Wat is Taal & Toekomst?

Taal & Toekomst koppelt taalcoaches aan jonge nieuwkomers die hun taal- en arbeidsvaardigheden willen verbeteren. Voor veel nieuwkomers is het extra lastig om aan een stageplek of een baan te komen. Hetzelfde geldt voor het vinden van een geschikte vervolgopleiding. Deze jongeren vallen vaker uit in het eerste jaar van het mbo of hbo. Ook de jeugdwerkloosheid in deze groep is hoger dan het landelijk gemiddelde. Taal & Toekomst bereikt deze groep en helpt ze met zaken als:

 • verbeteren van hun taalvaardigheid;
 • presentatievaardigheden;
 • sollicitatievaardigheden (denk aan het nabellen na een afwijzing);
 • vergroten van hun netwerk.

Met een startkwalificatie op zak, meer zelfvertrouwen en deze vaardigheden, maken ook deze jongeren kans op een goede start op de arbeidsmarkt. 

Praktijkgerichte aanpak

Taal & Toekomst bestaat uit:

 1. Opleiden nieuwe (taal)coaches:
  Alle coaches worden vooraf goed geselecteerd en getraind, zodat ze goed voorbereid aan de slag gaan.
 2. Start taalkoppels en groepsbijeenkomsten (circa 20 weken):
  De jongeren worden circa 20 weken gekoppeld aan een (jonge) Taal & Toekomstcoach. Het traject bestaat uit een-op-een taalcoaching en groepsbijeenkomsten voor jongeren.
 3. Onderzoek
  De impact van Taal & Toekomst wordt gemeten door FourSteps.

Partners

Het Begint met Taal heeft het programma Taal & Toekomst geïnitieerd. Op dit moment worden 50 taalkoppels begeleid door vier taalvrijwilligersorganisaties: Taal doet meerStichting Piëzo, Gilde SamenSpraak Leiden en Bibliotheek Oostland. Het project wordt gefinancierd door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Fonds 21.

Ook in jouw gemeente?

Wil jij jonge nieuwkomers in jouw gemeente op weg helpen? Het Begint met Taal ondersteunt maatschappelijke organisaties bij het opzetten van Taal & Toekomst. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Bekijk ons complete aanbod voor coördinatoren
Contact