Over ons

Home/Over ons

Het Begint met Taal is het landelijk platform voor taalcoaching aan migranten. We versterken 161 taalcoachorganisaties bij het slim organiseren van taalcoaching. Wekelijks koppelen zij 11.000 taalcoaches en 22.000 migranten aan elkaar om Nederlands te oefenen. Ons doel: taalcoaching effectief, zichtbaar en beschikbaar maken, zodat meer migranten mee kunnen doen in onze samenleving.

Taalcoaching vergroot je wereld

Meedoen in de samenleving begint met taal. Om de taal te kunnen spreken en oefenen heb je andere mensen nodig. Taalcoachorganisaties koppelen taalcoaches en migranten aan elkaar. Wekelijks oefenen zij de Nederlandse taal en maken uitstapjes, bijvoorbeeld naar de bibliotheek of markt. Taalcoaching zorgt ervoor dat migranten hun taal verbeteren, meer zelfvertrouwen krijgen en sneller meedoen. Er ontstaan waardevolle contacten tussen mensen, zelfs vriendschappen. Het Begint met Taal vindt het belangrijk dat taalcoaching effectief is. Daarom versterken we 161 taalcoachorganisaties bij het slim organiseren van taalcoaching. We geven advies, kennis, trainingen, materiaal en brengen organisaties met elkaar in contact. Ons doel: taalcoaching effectief, zichtbaar en beschikbaar maken, zodat alle migranten mee kunnen doen.

Waarom Het Begint met Taal?

 • Met Het Begint met Taal wordt jouw taalcoachproject effectiever en vergroot je bereik.
 • Het Begint met Taal ondersteunt lokale initiatieven met organisatieadviezen;
 • Het Begint met Taal ontwikkelt taalcoachmateriaal en stelt dat ter beschikking;
 • Het Begint met Taal verzorgt basis-en verdiepingstrainingen (ook online) voor vrijwilligers en coördinatoren;
 • Het Begint met Taal brengt je in contact met ervaren coördinatoren van taalcoachorganisaties uit heel het land;
 • Het Begint met Taal geeft landelijke bekendheid aan taalcoaching;
 • Het Begint met Taal geeft informatie en voorlichting aan iedereen die in taalcoaching geïnteresseerd is;
 • Het Begint met Taal bevordert een zo groot mogelijke spreiding van lokale initiatieven;
 • Het Begint met Taal is opgericht door bestaande, ervaren vrijwilligersorganisaties die behoefte hadden aan één landelijk aanspreekpunt, met als motto: niet meer het wiel opnieuw uitvinden.

Hoe het ooit begon…

In 2008 is Het Begint met Taal (toen nog Landelijk Netwerk Thuislesorganisaties) opgericht door verschillende taalcoachorganisaties. Het doel was om de effectiviteit en zichtbaarheid van taalcoaching te vergroten en versnippering tegen te gaan. Ook was er behoefte aan één landelijk aanspreekpunt voor startende organisaties. Ons motto was (en is): samen kunnen we meer bereiken dan alleen. In 2014 zijn Gilde SamenSpraak en Stichting Landelijk Netwerk Thuislesorganisaties gefuseerd en onder de naam Het Begint met Taal verder gegaan.

Bureauteam

directrice Sylvia de Groot Heupnermedewerker Eline Dragtmedewerker Samira El Alamimedewerker Ilse van der Horst

Sylvia de Groot Heupner
directeur

Eline Dragt
projectleider

Samira el Alami
secretariaat

Ilse van der Horst
projectmedewerker

Vrijwilligers

 vrijwilliger Katja Tereshkova

Annelies Guit-Bos
koppelingssysteem

Roy Schelling
controller
Ekaterina Tereshkova
vormgeving

Bestuur

Het bestuur houdt toezicht op het dagelijks beleid en het vaststellen van de jaaroverzichten. Het wordt gevormd door:

 • Nel Buis, voorzitter
 • Didier Dohmen, penningmeester
 • Elwine Halewijn, bestuurslid
 • Barbera Hermans, bestuurslid
 • Anke van Kampen, bestuurslid
 • Ester Oosterveen, bestuurslid

Financiering

Stichting Het Begint met Taal heeft een ANBI-status. Dat betekent dat we bij de Belastingdienst geregistreerd staan als Algemeen Nut Beogende Instelling. Meer info vind je op de website van de Belastingdienst. Een gift is dus (onder voorwaarden) aftrekbaar.

Het Begint met Taal is een onafhankelijke stichting. We worden mede gefinancierd door de aangesloten vrijwilligersorganisaties, zodat we goed aansluiten op hun behoefte. Zij betalen jaarlijks een bijdrage. Daarnaast ontvangen wij projectsubsidies van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Oranje Fonds, Fonds 21, Janivo, Kans Fonds en het Maagdenhuis.

Lees de mooie verhalen van aangesloten organisaties over hun werk.