Wet Inburgering

Per 1 januari 2022 is er een nieuwe wet inburgering. Deze wet biedt mooie kansen om taalcoaching aan de formele inburgeringslessen te verbinden. Op deze pagina vind je informatie over de wet om met je vrijwilligers te delen, handreikingen over taalcoaching in de inburgering (bijvoorbeeld voor de gemeente) en voorbeelden uit het land. 

Begrippenlijst

Vind hier een uitleg van alle definities rondom de inburgering.

Informatie over de inburgering voor vrijwilligers

In de e-learning voor taalcoaches (verdieping) staat een sessie over de inburgering. Op deze pagina vinden vrijwilligers meer informatie over de Wet Inburgering en wat ze als taalcoach het beste wel (en niet) kunnen doen om hun deelnemer(s) zo goed mogelijk te ondersteunen. Deel deze informatie met je vrijwilligers. 

Handige informatie over de inburgering:


Kwaliteitsbrief Divosa, ITTA & Het Begint met Taal

Om gemeenten praktisch te ondersteunen hebben Divosa en ITTA de brievenreeks ‘Kwaliteit van taal’ ontwikkeld. De brieven bevatten tips en aandachtspunten bij het inkopen en sturen op kwaliteit van taalaanbod voor nieuwkomers. De derde brief in de brievenreeks ‘Kwaliteit van taal’ voor gemeenten gaat over het belang van taalcontact en de rol van taalcoaching.


Gemeenten kunnen de achtergrondinformatie en suggesties gebruiken voor: 

  • (het opstellen van) bestekken
  • het beoordelen van de offertes 
  • gesprekken met gecontracteerde aanbieders gedurende de samenwerking


Lees de brief 'Taalcoaching' hier. 


Handreikingen inburgering

Stichting Het Begint met Taal maakt zich sterk voor een inburgeringsbeleid waarbij nieuwkomers de taal leren en kunnen meedoen. Maar daar heb je andere mensen voor nodig. Taalcoaching is onmisbaar voor inburgeraars om in contact te komen en de taal te oefenen. 

In onderstaande handreikingen geven we tips over hoe je dit makkelijk kunt organiseren:

Belangrijke informatie

  • Taalles + taalcoaching = de ideale combinatie (onze visie) - versie 20 oktober 2022
  • Eind 2022 hebben we alle aangesloten taalcoachorganisaties gevraagd of en hoe zij inburgeraars ondersteunen en welke rol ze hebben in de nieuwe wet inburgering. Vind hier het verslag met de belangrijkste resultaten.
  • Divosa ondersteunt gemeente bij de implementatie van de inburgering. Vind hier antwoord op de meest gestelde vragen.
  • Onderzoek onder formeel onderwijs over taalcoaching (2020):
    Uit dit onderzoek blijkt dat taalscholen unaniem positief zijn over de inzet van taalvrijwilligers om nieuwkomers de Nederlandse taal snel en effectief te leren. Toch is de praktijk voor deze organisaties weerbarstiger en lukt het hen – om verschillende redenen – vaak niet om hun formele taalonderwijs structureel te combineren met vrijwillige taalcoaching.

Voorbeelden

  • Getekend convenant Utrecht
  • Taal Doet Meer en de nieuwe inburgering
    De Utrechtse taalvrijwilligersorganisatie Taal Doet Meer heeft haar visie en taalcoachaanbod in de verschillende routes op papier gezet.
  • Digitale Routekaart Inburgering
    Probiblio heeft een digitale routekaart inburgering ontwikkeld waarmee je  in kaart brengt welk specifieke aanbod jouw bibliotheek heeft rondom integratie. De routekaart is ook handig voor taalvrijwilligers: zo zien ze in één oogopslag hoe het inburgeringsproces verloopt. 

Op de hoogte blijven?

  • Meld je aan voor de nieuwsbrief van SZW
  • Lees onze mails.
  • Sylvia de Groot Heupner - Stichting Het Begint met Taal

    Neem voor advies contact op met Sylvia de Groot Heupner

    Op de hoogte blijven?

    Wil jij jonge nieuwkomers in jouw gemeente op weg helpen? Het Begint met Taal ondersteunt organisaties bij het opzetten van Taal & Toekomst. We bieden advies, materiaal, training en promotiemateriaal.

    Neem voor meer informatie contact met ons op via 030-2422841 of stuur een mail.

    Welke rol heeft jouw organisatie in de nieuwe Wet Inburgering? In welke route(s) heb je een rol? Hoe ziet dat eruit (taalvrijwilliger voor elke inburgeraar of alleen statushouders, in of juist buiten de klas, etc)? Waar loopt je tegenaan? Wat gaat goed? Welke vragen heb je voor collega's en Het Begint met Taal?

    Let op: je reactie wordt getoond onder de naam van je extranet-account (meestal je organisatienaam). Voeg daarom je voor- en achternaam toe in je reactie voor een meer persoonlijke (h)erkenning.

    >

    Gelukt!

    Waarschuwing

    Oeps, er gaat iets fout. Gebruik het menu om terug te keren naar de website.