Erkenning & effectiviteit

Home/Erkenning & effectiviteit

 Taalcoaching zorgt voor meer taalkennis, zelfvertrouwen en contacten.Het Begint met Taal is door taalcoachorganisaties opgericht om hen te versterken bij het slim organiseren van taalcoaching. Ons doel: taalcoaching effectief, zichtbaar en beschikbaar maken, zodat meer migranten mee kunnen doen. We vielen meerdere keren in de prijzen.

Bewezen effectief

Onderzoek* toont aan dat taalcoaching werkt. Taalcoaching zorgt ervoor dat:

  • de taalvaardigheid van anderstaligen wordt vergroot.
  • anderstaligen sneller meedoen in de samenleving. Na het volgen van een taalcoachtraject kunnen anderstaligen sneller hun eigen zaken regelen. Ook blijkt dat 30% nadien betaald werk gaat doen en 20% gaat verder met een cursus of opleiding.
  • vrijwilligers een positiever beeld krijgen van anderstaligen.
  • De combinatie van een goede taaldocent en het oefenen in de praktijk is de bewezen manier van goede taalverwerving. Taalvrijwilligers halen mensen uit hun isolement en maken het oefenen mogelijk.

Erkenning

Het Begint met Taal en tal van lokale taalcoachorganisaties zijn meerdere keren in de prijzen gevallen op het gebied van taal, alfabetisering en vrijwilligersbeleid.

ING Nederland Fonds (2016)

Kirsten Ottens, directeur van het ING Nederland fonds: “We willen graag organisaties die initiatief tonen en ideeën hebben vooruit helpen. Want zij maken Nederland sterker. Het Begint met Taal is daar een mooi voorbeeld van. We blijven hen met veel interesse volgen!” Tijdens het Gratis Goud Festival kreeg Het Begint met Taal een geldbedrag van €10.000,-.

Nationale Zorgvernieuwingsprijs (2016)

Samen met Taal doet meer, Bibliotheek Utrecht en sportvereniging Ladyfit wonnen we de Nationale Zorgvernieuwingsprijs met het project ‘Gezonde taal’. De vakjury vindt de combinatie van taal en gezondheid vernieuwend. Dat migrantenouderen met een taalachterstand zelf het materiaal helpen maken, is een verrijking van het project. Ook de mogelijkheid om het idee landelijk toe te passen maakt het volgens de jury veelbelovend.

Alfabetingsprijs voor taalcoaching

De volgende lokale taalcoachorganisaties wonnen de Nationale Alfabetiseringsprijs:

*Bronnen

  1. Verduurzamen van informele taalondersteuning – Verwey-Jonker Instituut (2013)
  2. Verduurzaming – Berenschot (2013)
  3. Meer dan taal alleen – Regioplan (2011)
zorgvernieuwingsprijs gewonnen